Ošetrenie vo svete stálo milióny

Takmer 120 miliónov korún minuli Slováci na ošetrenie v zahraničí len za prvý polrok tohto roku. Presne toľko musia zaplatiť zdravotné poisťovne za svojich poistencov, ktorí v krajinách Európskej únie vyhľadali lekárske ošetrenie. Oproti minulému roku sa náklady zvýšili o 143 percent. Vlani stála zdravotná starostlivosť poskytnutá slovenským poistencom v zahraničí 129 miliónov, suma je však za celý rok.

Zároveň stúpol aj počet ošetrených v zahraničí. "V roku 2005 to bolo 7 135 prípadov, za prvý polrok 2006 ich bolo ošetrených 6 946," uviedla hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Radoslava Miklášová. Išlo o poistencov, ktorí do zahraničia vycestovali na dovolenku a brigádu či potrebovali špeciálnu zdravotnú starostlivosť, aká sa na Slovensku neposkytuje. Najviac poistencov, vyše 62 percent, bolo ošetrených v Českej republike, nasleduje Rakúsko a Slovinsko.

Podľa Miklášovej najčastejšie vyhľadali Slováci v zahraničí lekára kvôli nehodám či úrazom. "Veľa peňazí však išlo aj na špeciálne zákroky či operácie, ktoré sa na Slovensku nerobia a sú dosť drahé," dodala Miklášová. Ide predovšetkým o transplantácie orgánov, chirurgickú liečbu epilepsie, liečbu nádorových ochorení gamanožom či očné zákroky.

Zdravotné poisťovne však upozorňujú, že v takom prípade je potrebný najprv súhlas poisťovne, až na základe predchádzajúcej dohody môže pacient vycestovať za špeciálnou zdravotnou starostlivosťou. V opačnom prípade mu poisťovňa neuhradí náklady.

Ošetrenie však vyhľadávajú aj cudzinci na Slovensku. Za prvý polrok bolo ošetrených 21 610 ľudí, za čo zahraničné zdravotné poisťovne musia zaplatiť Slovensku takmer 42 miliónov korún. Nepomer medzi sumou na Slovensku a v zahraničí vysvetľuje úrad vyššími cenami zdravotnej starostlivosti v krajinách EÚ.

Najväčší podiel na ošetrených cudzincoch majú pritom Slováci. Ide o tých, ktorí žijú v zahraničí a platia si tam zdravotné poistenie. "Je to 60 percent všetkých prípadov," dodala Miklášová. Ďalších 30 percent tvoria turisti, ktorí utrpeli na Slovensku úraz, nehody alebo sa im náhle zhoršil zdravotný stav. Ostatných desať percent sú pacienti, ktorí na Slovensku využili kúpeľnú liečbu. "Ide prevažne o pacientov z Českej republiky," dodala Miklášová.

Stáva sa však, že cudzinec nie je poistený a nemá z čoho zaplatiť za ošetrenie. Nemocnice v takom prípade musia poskytnutú zdravotnú starostlivosť platiť zo svojho rozpočtu. Bratislavská fakultná nemocnica takto prišla vlani o takmer päť miliónov, z toho 1,2 milióna bolo práve za ošetrenie cudzincov. "Snažíme sa tieto peniaze vymáhať cez jednu medzinárodnú agentúru," uviedla námestníčka riaditeľa nemocnice Katarína Sedláková. Najčastejšie išlo o pacientov z arabských krajín.

(kdz), PRAVDA

obsah | svět - svet