Pápež po rokoch vynechal slovenčinu a češtinu

Sem patri cely clanekPápež Benedikt XVI. prežíva svoje prvé Vianoce vo Vatikáne. Premiéru malo aj jeho tradičné vianočné požehnanie Mestu a svetu, Urbi et Orbi. Pred požehnaním rozprával o potrebe duchovných hodnôt pred vedeckým pokrokom, o hrozbách terorizmu aj o ničení životného prostredia.

Prvýkrát po mnohých rokoch si Slováci požehnanie nevypočuli vo svojom rodnom jazyku, rovnako ani Česi. Pápež tieto jazyky vynechal. Žehnal v 32 jazykoch, jeho predchodca Ján Pavol II. zvykol požehnávať až v 60 jazykoch.

"Nevynechal len nás. Človeku to dobre padlo, keď počul prianie vo vlastnom jazyku, ale nevidíme v tom špeciálny signál, je to štýl pontifikátu tohto pápeža," povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Marián Gavenda. Benedikt XVI. podľa neho vybral z každej oblasti aspoň jeden jazyk. "Napríklad pozdravil po rusky, ale už nie po ukrajinsky, lebo Ukrajinci rozumejú aj po rusky." Zo slovanských jazykov si podľa Gavendu vybral poľštinu aj preto, že ide o veľký národ, kde je oveľa viac katolíkov ako u nás.

Benedikt XVI. nie je taký otvorený k ľuďom ako jeho predchodca. Gavenda hovorí, že napríklad na každodennú rannú omšu pápeža v jeho súkromnej kaplnke sa za Jána Pavla II. vždy dostala aj skupinka ľudí, teraz je to čisto súkromná omša.

"Dosť často sa stane na stredajšej audiencii, keď sú tam pútnici zo Slovenska, že pozdravuje po slovensky," povedal hovorca. "Tento pápež je myšlienkový vodca, Ján Pavol II. bol pastoračný typ."

Pápež v nedeľu spomenul aj humanitárnu krízu v sudánskom Darfúre, mierový dialóg na Kórejskom polostrove aj situáciu na Blízkom východe. Deň predtým na polnočnej omši vyjadril odpor katolíckej cirkvi k potratom. "Božia láska žiari na každé dieťa, aj nenarodené," povedal.

(rek, mož), SME

obsah | svět - svet