Motocyklista Pešek si dojel pro druhé místo

Dvacetiletý český jezdec Lukáš Pešek se v zahajovacím závodě mistrovství světa silničních motocyklů v Jerezu zařadil mezi adepty na titul v kubatuře do 125 ccm. Tovární jezdec stáje Derbi Racing vybojoval druhé místo a jako první Čech v novodobé historii vystoupil na stupně vítězů.

Pražský rodák potvrdil ve španělské Grand Prix slibné výsledky z kvalifikačních tréninků a nestačil jen na domácího Alvara Bautistu s aprilií. Pešek jel životní závod od prvních metrů, kdy z třetího místa na startovním roštu vyrazil nejlépe a v celém prvním kole vedl startovní pole. Vedení pak ztratil, ale medailovou pozici ani jednou neopustil. Z nejdříve osmičlenné skupinky zbyla trojice a z ní nakonec odpadl i další Španěl Julian Simón na KTM.

Do poloviny závodu se Pešek držel těsně za Bautistou a podle svých slov se chystal k útoku až v úplném závěru. V jednu chvíli se i ve stínu lídra stal novým rekordmanem španělského okruhu. Pak ale shodou okolností ve stejném momentu, kdy na konci druhé desítky pořadí upadl obhájce titulu Thomas Lüthi ze Švýcarska, se začal španělský pilot o rok mladšímu českému soupeři vzdalovat a od 13. kola mířil k bezpečnému premiérovému vítězství.

"Od poloviny závodu mi nefungovala zadní brzda, takže jsem se soustředil na udržení druhého místa," řekl na tiskové konferenci Pešek. "Měl jsem dobré tempo a viděl jsem, že se nám ostatní nepřibližují," uvedl v rozhovoru jezdec, který má po prvním závodě sezony na kontě 20 bodů, tedy jen o pět méně, než nasbíral za celý loňský rok.

Jeho pozici ale nikdo neohrožoval, protože vedoucí dvojice si do té doby stihla vypracovat výrazný náskok, a tak českou naději mohla připravit o historický zápis a tradiční rituál se šampaňským při vyhlašovacím ceremoniálu jen chyba nebo jiná technická závada. Spolu s duem nejlepších si vyhlašování užil i vítězův týmový kolega Mattia Pasini z Itálie, vítěz kvalifikace, který měl nejvíc štěstí ve skupince pronásledovatelů a nakonec stanovil nový rekord okruhu časem 1:46,947.

Další český pilot Karel Abraham s aprilií dojel třiadvacátý. Zbývající český účastník v šampionátu Jakub Smrž neměl to štěstí, aby v závodu dvěstěpadesátek dojel do cíle. Osudným se mu stal pád šest kol před cílem, kdy se s motocyklem Aprilia pohyboval na desátém místě.

Pro vítězství, své první ve třídě čtvrtlitrů, si dojel další Španěl Jorge Lorenzo na aprilii, který navázal na triumf v kvalifikaci. V 18 letech se stal třetím nejmladším jezdcem, který kdy závod této kubatury vyhrál. Na pódium s ním vystoupili Alex de Angelis ze San Marina a Ital Andrea Dovizioso, který vyhrál dramatický souboj trojice závodníků o bronz.

ČTK

obsah | svět - svet