Po útocích na USA se stále pohřešuje sedm Čechů

Při teroristickém útoku na USA loni v září zřejmě nezahynul ani jediný český občan. Na seznamu pohřešovaných ministerstva zahraničí však nadále figuruje sedm Čechů, kteří se od loňského září neozvali svým příbuzným. Podle českých diplomatů je však nepravděpodobné, že by se stali oběťmi sebevražedných atentátů na budovy Světového obchodního centra v New Yorku či na Pentagon ve Washingtonu.

"Neexistuje žádný přímý důkaz, že by se v době katastrofy pohybovali v budovách obchodního centra nebo v jeho bezprostředním okolí. Jde spíše o lidi, kteří se z nejrůznějších osobních důvodů svým rodinám neohlásili," uvedla Dana Pavlousková z ministerstva zahraničí. Na seznamu jsou tato jména: Roman Polanský, Josef Kořínek (1938), Ota Dobrovolný (1940), Jaroslav Seidl (1946), Jaroslav Němcovský (1960), Kamil Snášel (1969) a Martin Kupka (1970). Všichni příbuzní pohřešovaných dostali sedmistránkový formulář, který slouží k identifikaci případných obětí na základě porovnání vzorků DNA. Vyplněné formuláře byly předány Úřadu starosty města New York.

Jistota, že tito Češi nebyli mezi téměř třemi tisíci oběťmi útoků na Světové obchodní centrum, však nebude nikdy stoprocentní, pokud se oni sami neozvou. Vyšetřovatelům se totiž z celkového počtu tří tisíc obětí podařila identifikovat jen necelá polovina. Krátce po útocích se ukázalo, že žádný český občan necestoval v letadlech, která teroristé použili jako sebevražednou zbraň. Na seznamu potvrzených obětí se už loni objevila dvě česká jména: Lukáš Rambousek a Alena Sešínová. V obou případech se však ukázalo, že nejsou občany České republiky a ani se po nich nikdo z českých příbuzných nesháněl.

Vzápětí po útoku na USA zřídilo ministerstvo zahraničí zvláštní horké linky, na kterých se příbuzní mohli dotazovat na osudy svých blízkých. V prvních dnech počty pohřešovaných závratně rostly a přesáhly stovku. V jednu chvíli dosáhly téměř 140. Týden po atentátech začala statistika klesat a skončila na aktuálních sedmi pohřešovaných. "Pracovníci našeho konzulátu v New Yorku prověřili veškeré možné kontakty a zajeli do míst posledního známého pobytu některých z pohřešovaných. Ale žádné nové informace se o nich zjistit nepodařilo," dodala Pavlousková.

Důvodů, proč se tito lidé svým příbuzným neozvali, může být několik. Už loni se spekulovalo, že někteří pohřešovaní pobývají v USA ilegálně či tam pracují bez povolení, a proto na sebe nechtějí úřady upozornit. Nebo nemají tušení, že se po nich někdo z České republiky v souvislosti s teroristickými útoky shání.

JOHANNA GROHOVÁ, JANA MACHÁLKOVÁ

obsah | svět - svet