Čechům se rýsuje možnost práce ve Španělsku

Španělsko by již v příštím roce mohlo zcela otevřít svůj pracovní trh občanům ČR. Potvrdil to v úterý v Praze španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos.

"Doufám v to, ale nemohu dát definitivní odpověď. Věci se nicméně vyvíjejí velmi dobře a ukazuje se, že vývoj by mohl jít tímto směrem," řekl Moratinos po setkání se svým českým protějškem Cyrilem Svobodou. Španělsko by se tak připojilo k Británii, Irsku a Švédsku, které se po loňském rozšíření EU rozhodly neuplatňovat vůči novým členským zemím EU až sedmileté přechodné období, jež zabraňuje zcela volnému přístupu k pracovním místům.

Princ Felipe bude v září v Praze

Vzájemné vztahy ČR a Španělska označili ministři za "mimořádně dobré". Důkazem toho má být i slavnostní otevření pobočky Institutu Cervantes v Praze 12. září, kterého se zúčastní španělský korunní princ Felipe a princezna Letizia.

Organizace je pojmenována podle slavného španělského autora Miguela de Cervantese (1547 až 1616) a šíří ve světě povědomí o španělském jazyce. Institut Cervantes působí ve 30 zemích, kde se nehovoří španělsky. Z postkomunistických států fungují pobočky v Polsku, Rusku a Rumunsku. Oba ministři se dále vyslovili pro urychlenou dohodu ohledně rozpočtu EU na léta 2007 až 2013. "Čím dříve, tím lépe," zdůraznil Svoboda.

Šéf české diplomacie dodal, že nejlepší by bylo, kdyby se podařilo dohodu uzavřít do konce nynějšího britského předsednictví Unie, tedy do konce tohoto roku. Svoboda pak předal před novináři Moratinosovi, který je vášnivým fotbalovým fanouškem klubu Atletico Madrid, dres s jeho jménem.

Moratinos po setkání se Svobodou promluvil k českým velvyslancům, kteří mají tento týden poradu na ministerstvu zahraničí v Praze. Foto popis| Španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos (vlevo) přebírá od svého českého protějšku Cyrila Svobody fotbalový dres se svým jménem.

PRÁVO

obsah | svět - svet