Rumunští demonstranti žádali vydání Příplaty

Vydání českého podnikatele Františka Příplaty z Česka do rumunského vězení požadovali účastníci čtvrteční demonstrace ve městě Jasy na severovýchodě Rumunska. Akce se zúčastnilo několik set lidí.

Příplata minulý týden uprchl do vlasti před nástupem do vězení v Rumunsku. Měl si tam odpykávat osmiletý trest za podněcování k vraždě odborového předáka firmy Tepro v Jasech.

"Jsme znechuceni tím, co se stalo, a máme podezření, že Příplatovi při útěku pomáhali i pohraničníci," řekl agentuře AP nynější šéf odborů v Tepro Constatin Rotaru. Dodal, že Příplata "je zločinec, který vyprovokoval vraždu odborového předáka".

Soud v rumunském Satu Mare vydal v úterý rozhodnutí o předběžném zadržení Příplaty. České úřady ale oznámily, že podnikatel do zahraničí vydán nebude. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun uvedl, že Bukurešť nicméně může Prahu požádat o potrestání Příplaty v jeho vlasti. O potvrzení rumunského rozsudku by pak rozhodoval příslušný krajský soud.

Vražda odborového předáka

Rumunský soud poslal počátkem června Příplatu na osm let do vězení za to, že v roce 2000 podněcoval k vraždě odborového předáka Virgila Sahleana. Jmenovaný usiloval o zrušení kupní smlouvy, podle níž získaly většinový podíl ve válcovnách trub Tepro v Jasech české Železárny Veselí v čele s podnikatelem Zdeňkem Zemkem; smlouvu však podepsal Příplata.

Český podnikatel měl do vězení nastoupit ze zdravotních důvodů až v září. Minulý týden ale z Rumunska utekl přes zelenou hranici do Maďarska a poté na svůj občanský průkaz přijel do České republiky. Příplata tvrdí, že je nevinný.

NOVINKY

obsah | svět - svet