Česká sanitka bude léčit prostitutky v Zimbabwe

Testy na HIV/AIDS, syfilis a gynekologická vyšetření poskytně zdarma prostitutkám v Zimbabwe speciální česká sanitka. Vozidlo za 2,6 miliónu korun doplulo po týdnech na moři do jihoafrického Durbanu. Zdravotní péči prodejným ženám začne poskytovat od října.

Projekt navrhla nezisková organizace Rozkoš bez rizika (RBR). Celkovou částku ve výši 5 274 500 Kč na pokrytí všech nákladů poskytlo Ministerstvo zdravotnictví (MZ) ČR v rámci prevence šíření HIV/AIDS.

"Sanitka je v podstatě mobilní klinika. Vnitřní vybavení se skládá z malého prostoru pro laboratoř, lůžka pro gynekologická vyšetření, několika skříněk a toalety," popisuje zázemí vozidla Hana Malinová z RBR. Součástí vozidla je i vlek s malou elektrárnou.

Sladkosti a testy

Sanitku si v Zimbabwe převezme ženská asociace pro prevenci AIDS GWAPA sídlící ve městě Gweru. Ta bude po zaškolení zdravotníků odpovědná v budoucnosti za její provoz.

V případě, že by se o dar české vlády nestarala dobře, může být klinika podle smluv uzavřených mezi Prahou a Harare přesunuta do jiné země.

"Nalákat ženy na testy není složité. Na vesnici vám stačí malá sladkost, například čokoládový bonbon," přibližuje strategii získávání lidí ochotných podstoupit testy Malinová.

Doplňuje, že sanitka by měla především sloužit jako prevence šíření smrtícího vitu HIV spouštějící AIDS. Zákeřná choroba totiž zpravidla napadá jen oslabený organismus. Velká část prodejných žen se tak nakazí až poté, co se neléčí z jiných sexuálně přenosných nemocí, například syfilidy.

Nelegální prostituce

Problém HIV/AIDS není v Zimbabwe omezen pouze na prostitutky. Kvůli existenci velkých rodin: muž má zpravidla několik žen; kmenovým zvykům: mladší bratr si musí vzít sestru po starším sourozenci; ale i z pohledu Evropana značné promiskuitě obyvatel stačí na to, aby se nakazila velká část vesnice s desítky lidmi několik měsíců.

Šíření viru umožňují rovněž pověry. K nejrozšířenějším patří následující: vykoná-li nakažený sexuální styk s pannou, vyléčí se.

V Zimbabwe je prostituce oficiálně zakázaná. Vláda v čele s Robertem Mugabem ale její existenci mlčky přehlíží.

Milióny ve dvou splátkách

Česká vláda prostřednictvím MZ vyčlenila na jednoletý projekt mobilní kliniky 5 274 500 Kč. Částka pokrývá nejen cenu vozidla - zmíněných 2,6 mil. Kč - ale také mimo jiné jeho přepravu z ČR do Zimbabwe: 276 tisíc Kč, školení tamního zdravotního personálu, výdaje za léky, pohonné hmoty atd.

MZ peníze poskytlo ve dvou splátkách. "V roce 2003 jsme uvolnili 4 214 500 Kč, letos 1 060 000 Kč," sdělil Novinkám tiskový odbor rezortu.

LENKA HLOUŠKOVÁ

obsah | svět - svet