Regionálna spolupráca presahuje štátne hranice

Zástupcovia 12 krajov, žúp a vojvodstiev sa vo štvrtok a piatok stretnú v poľskom Krakove na prípravnej konferencii pred jesenným Fórom regiónov krajín Visegrádskej skupiny.

Za slovenskú stranu sa na konferencii zúčastnia zástupcovia Bratislavského, Žilinského a Prešovského samosprávneho kraja. Ako informoval na dnešnej tlačovej besede prešovský župan Peter Chudík, program konferencie je rozdelený do štyroch tematických blokov zameraných na rozvoj regiónov (Regionalizmus v strednej Európe - stav a perspektívy, Regióny a politika vzájomnosti, Medziregionálna spolupráca na európskej úrovni a Kultúra). Medzi navrhovanými diskusnými témami je aj hľadanie nových nástrojov podpory rozvoja regiónov a realizácia konkrétnych projektov. V oblasti kultúry sa plánuje festival regiónov krajín V4, zriadenie visegrádskej knižnice, výmenné pobyty mládeže a spolupráca vyšších vzdelávacích zariadení.

V priebehu prvého dňa spoločného rokovania je na programe aj prijatie memoranda o hraničných priechodoch medzi PR a SR, ktoré by mal podpísať maršálek Malopoľského vojvodstva Janus Sepiol a predsedovia Prešovského a Žilinského samosprávneho kraja Peter Chudík a Jozef Tarčák. Hraničný úsek meria vyše 311 km, na zabezpečenie osobnej prepravy a tovarovej výmeny je tu k dispozícii jeden železničný hraničný priechod, osem cestných, deväť priechodov malého pohraničného styku a 15 miest s možnosťou prekračovania hraníc na turistických trasách pretínajúcich štátne hranice. V roku 2002 tadiaľ prešlo takmer 11 mil. osôb a vyše dva mil. áut, z toho bolo viac ako 155 tis. TIR vozidiel. Peter Chudík novinárov informoval, že existujúca infraštruktúra hraničných priechodov medzi slovenskou a poľskou stranou nevyhovuje dynamickému rastu hraničného ruchu v podmienkach trhovej ekonomiky. Preto na regionálnej úrovni chcú prijať také opatrenia, ktoré povedú k zlepšeniu stavu a prispôsobeniu sa štandardom Európskej únie.

SME

obsah | svět - svet