Slovenský remorkér se po požáru potopil do Dunaje

Slovenský remorkér Poľana se potopil do Dunaje mezi Rumunskem a Bulharskem. Loď v pondělí zničil požár. Posádku stroje se podařilo evakuovat. V nádržích je 42 tun paliva.

Hasiči z Bulharska i Rumunska se pokoušeli požár uhasit vzápětí po jeho vypuknutí, to se však nepodařilo. Požár na palubě byl sice zažehnán, ale strojovna hořela dál.

Protože nádrže remorkéru obsahovaly 42 tun paliva a hrozilo nebezpečí výbuchu, hasiči postupně loď naplňovali vodou, aby explozi zabránili. To se jim podařilo, i když za cenu toho, že se plavidlo potopilo.

Posádku stroje se podařilo evakuovat už v pondělí. Podle bulharských zdrojů byla přijata opatření proti úniku paliva z remorkéru, o jehož dalším osudu se rozhodne v nejbližší době.

Remorkér se vznítil poblíž rumunského přístavu Giurgiu krátce po vyplutí z bulharského Ruse. Údajně táhl vlečné čluny s 5300 tunami obilí ze srbského města Novi Sad na Dunaji do rumunského černomořského přístavu Konstanca.

Ředitel přístavu v Giurgiu Florin Oprea uvedl, že příčinou požáru by zřejmě elektrický zkrat ve strojovně. Horní část plavidla údajně celá shořela, ale zboží se plameny nedotkly, protože vlečné čluny byly včas odpojeny.

iDNES, ČTK

obsah | svět - svet