Nová vlna Romů míří do Švédska

Švédsko v těchto dnech čelí rozsáhlé vlně žádostí o udělení azylu ze strany mnoha Romů z České a Slovenské republiky. Jenom v průběhu května zde o azyl žádalo 74 českých Romů, což zhruba odpovídá počtu žádostí za celý minulý rok, přičemž od začátku letošního roku se jich na příslušných úřadech objevilo 111. V případě Romů ze Slovenska jde o nárůst ještě daleko rapidnější. V květnu se jich pokoušelo najít ve Švédsku útočiště celkem 206. Od ledna tohoto roku do Švédska zamířilo neuvěřitelných 421 Romů se slovenskými pasy.

Podle mluvčí migračního úřadu v Norrköpingu Alicie Bengtssonové však nikomu z uvedených žadatelů letos stejně jako loni azyl udělen neby. "Je to sice smutné," okomentovala nepříznivou situaci Bengtssonová, "ale ačkoliv víme, že mnozí z těch žadatelů rozprodali veškerý svůj majetek, aby mohli na Skandinávském poloostrově začít nový život, a pak se vraceli domů ještě chudší a v ještě nepříznivější situaci, nemůžeme v souladu s našimi právními normami při nejlepší vůli nikomu z nich v jejich žádosti vyhovět."

Noví český žadatelé do "země tří korunek" přicházejí zejména z Ostravska, což může souviset s nárůstem nezaměstnanosti v tomto regionu. Příslušní švédští úředníci tvrdí, že podle jejich mínění jsou masové emigrace ze zemí bývalého "východního bloku" ve většině případů dobře organizované. Romové obvykle dobře vědí, co mají při pohovoru během předávání žádostí říkat a jsou rovněž obeznámení i s tím, které cesty mají obejít, aby nedošlo k jejich vyhoštění hned při vstupu na hranice.

Neustále se vyhrocující situace kolem romských imigrantů v severských zemích čím dál pravidelněji vede ke kritice rasových poměrů v Česku a na Slovensku. Státní představitelé skandinávských zemí však oba státy považují za země demokratické, a tedy bezpečné pro život, za země, kde se mohou obyvatelé s žádostí o ochranu svých lidských práv obracet na oficiální úřady a nemají tedy zapotřebí emigrovat do zahraničí.

(mp)

obsah | svět - svet