Soros: Najvážnejšie problémy s Rómami sú na Slovensku

Americký filantrop a finančník George Soros dnes počas konferencie regionálnych rómskych komunít v Rumunsku vyzval na integráciu Rómov vo východnej Európe, ktorá by podľa neho mohla zabrániť vypuknutiu podobných nepokojov, aké nedávno otriasli Francúzskom.

Sorosov Inštitút otvorenej spoločnosti investoval do boja proti diskriminácii Rómov 70 miliónov dolárov. Podľa Sorosa sú najvážnejšie problémy na Slovensku, čiastočne aj preto, že slovenská vláda je v tejto veci menej aktívna. Ako ďalej uviedol, vlády krajín by mali ukončiť diskrimináciu a sociálnu izoláciu ôsmich miliónov Rómov žijúcich v Európe, čím by mohli zabrániť vzburám.

"Medzi Rómami a širšou populáciou je hlboká úroveň nedôvery," povedal Soros a dodal, že stereotypy budú pretrvávať tak dlho, ako dlho bude existovať vrstva najchudobnejších ľudí. Podľa neho je spoločnosť vo Francúzsku rozdelená segregáciou, chudobou a nenávisťou. V Amerike zase ukázal hurikán Katrina celému svetu strašné rozdiely v tamojšej societe.

Konferencia v Bukurešti sa uskutočnila najmä z obáv, že nepokoje vo Francúzsku, vedené hlavne deťmi moslimských prisťahovalcov zo severnej Afriky, by sa mohli zopakovať vo východnej Európe, medzi chudobnými a ignorovanými rómskymi komunitami.

Podľa rumunského predsedu vlády Calina Popesca Tariceana je potrebné zbaviť sa predsudkov. "Mali by sme zmeniť staré zmýšľanie, ktoré vedie k izolácii, vytvára strach a rozpory medzi členmi etnických skupín," dodal.

TASR

obsah | svět - svet