České firmy zaměstnávají krajany v Banátu

Česká menšina žijící v rumunském pohoří Banát se ocitla v těžké sociální situaci, uzavřením nedalekých dolů přišli mnozí z nich o práci. Sílí jejich touha přesídlit do vlasti svých předků, do Čech. Někteří se usazují v Západočeském kraji a pracují zde, někteří ale mají se získáním českého občanství problémy, další naopak získávají práci v Rumunsku v českých firmách, které tu zakládají své provozovny. Projekty na pomoc rumunským Čechům koordinuje společnost Člověk v tísni.

"Naše aktivity v Banátu se soustřeďují zejména na podporu podnikatelských aktivit, ekoturistiky, učíme místní lidi, jak moderním způsobem přistupovat k turistům, jak rozvíjet turistické stezky. V těch podnikatelských aktivitách jde například o prodej mléka atd," vysvětluje Ondřej Zapletal z humanitární organizace.

Někteří rumunští Češi přesídlují do České republiky. V obci Kasejovice se jich usadilo na třicet, starostka Hana Čápová je označuje za bezproblémové novousedlíky. Nebrání se příchodu dalších:

"Byli bychom určitě rádi, kdyby opřijeli do Kasejovic, vítáme je tady, ale zase chápeme, že v té oblasti Banátu musí zůstat život. Snažíme se pomáhat jim jinak jinak, hledat jim pracovní příležitosti, které by se daly uskutečnit tam."

Odchod Čechů z rumunského Banátu dokážou zastavit také české firmy z Plzeňského kraje, které v šesti českých horských vesničkách dají práci. Podnikatele Josefa Viktory se ptáme, jaký přínos pro jeho firmu přesun do Rumunska znamená:

"Nejsem si jistý, že je to pro nás nějak zásadně zajímavé, ale my jsme to začali podnikat kvůli tomu, že jsme se domluvili s naší paní starostkou, která měla zájem tam těm lidem nějak pomoct, pak jsme dál spolupracovali s nadací Člověk v tísni, takže jsme do toho byli takhle trochu vtažení."

Nicméně pobočka nyní zaměstnává dvacet lidí a do měsíce v nové hale zaměstná dalších 40.

"My tam předpokládáme další rozvoj. samozřejmě to tam nejde tak rychle, ani my to nechceme uspěchat. Prostě funguje to a předpokládáme, že fungovat bude."

Je tenhle projekt nějak z české strany subvencovaný?

"Ne, vůbec."

S jakými potížemi se tam setkáváte?

"Pouze jediná potíž, která tam asi existuje, je vzdělanost a jinou potíž bych vcelku neviděl. No ta vzdálenost je samozřejmě veliká, ale to není až takový problém, druhý asi zásadní problém je komunikace. To znamená, že tam je jakýsi telefon, který občas funguje, občas ne, takže pokud by tam byl internet a e-mail, tak by to bylo absolutně bez problémů."

A zmíněná agroturistika? Jak zaznělo v pátek na setkání plzeňských krajských radních se zástupci krajanů i župy Caras-Severin, krajanské vesnice už nyní nabízejí desítky pokojů a 220 kilometrů značených turistických cest.

VILÉM FALTÝNEK, prevzato z www.radio.cz

obsah | svět - svet