Rusko splácí Česku dluh, dodalo první vrtulníky

V rámci splácení dluhu dostalo dnes Česko od Ruska první tři bitevní vrtulníky Mi-35. Do konce roku 2006 má Moskva dodat dalších sedm bitevních strojů a 16 transportních Mi-171Š.

Vrtulníky rozebrané na díly do Česka přepravilo nákladní letadlo Antonov An-124 Ruslan. Nyní je experti musí opět sestavit a poté zalétat. Pokud bude všechno v pořádku, převezme je česká strana. Mi-35 jsou modernizované verze starších Mi-24.

Dohodu o pořízení 16 transportních a deseti bitevních strojů v hodnotě 184 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun) podepsali loni v září zástupci státních Leteckých opraven Malešice (LOM) a ruského FGUP Rosoboronoexport. Podobným způsobem už vojenské letectvo dostalo sedm moderních Mi-24V.

Původně chtěla armáda také velká přepravní letadla An-70, Rusko ale místo nich nakonec nabídlo starší Il-76, a tak ministerstvo obrany rozhodlo o pořízení dalších vrtulníků. Transport vojáků i nákladu tak nadále zajišťují zastaralé a nevyhovující stroje typu Antonov, které by však do deseti let měly nahradit nové velkokapacitní letouny od amerického či evropského výrobce.

I modernizované vrtulníky, které jsou předmětem česko-ruské smlouvy, musí Češi upravit na úroveň standardů NATO. Do strojů je třeba namontovat například zařízení rozeznávající přátelský a nepřátelský stroj a komunikační systémy používané aliancí. Práci provede firma LOM.

Odhady dodatečných investic se podle dřívějších informací pohybují kolem 1,2 miliardy korun. Starším vrtulníkům sloužícím v českém letectvu končí životnost za pět let. Dodávky za ruský dluh tak podle vedení ministerstva umožní staré vrtulníky nahradit novými verzemi, což je levnější než nákladná modernizace. Novým strojům se však nevyhnuly problémy - loni nesměly krátce létat, protože jeden z nich měl problémy s motorem.

(r)

obsah | svět - svet