Paul Rusnak: Možno som Slovák s najväčším šťastím

Povráva sa, že je miliardárom a že sa okolo neho krútia pekné ženy. Napríklad aj Ivana Christová (30). Paul Rusnak (67), prezident Svetového kongresu Slovákov. Žije v USA, na Slovensku podniká v stavebníctve.

Pri vašom mene sa často objavujú mená dvoch najkrajších Sloveniek...

Silvia Lakatošová a Ivana Christová sa o mne zmieňovali v niektorých časopisoch a novinách. So Silviou Lakatošovou som sa stretol po tom, ako sa stala finalistkou súťaže Miss Universe 1994. Ako Slovák som bol veľmi hrdý na jej úspech. Stali sme sa dobrými priateľmi. Jej agentúra pre nás robí súťaž Miss Universe Slovenská republika.

A s Ivanou Christovou?

Sme len blízki priatelia. Veľmi si ju vážim. Bohužiaľ, naše karieéry obmedzujú naše priateľstvo.

Povráva sa, že ste zasnúbení?

Nekomentujem.

Znamená to áno?

Je to súkromná záležitosť.

Svetové médiá zverejňujú, že ste miliardárom a najbohatším Slovákom na svete.

Možno som Slovák s najväčším šťastím. Porovnávať moje bohatstvo by bolo nezmyselné a, úprimne povedané, už ma to ani nezaujíma. Na čom mi záleží, je moje zdravie a zlepšenie životnej úrovne všetkých ľudí. Myslím, že to je tá správna cesta na meranie bohatstva.

V čom podnikáte?

Vlastním tri podnikateľské skupiny. Prvá je automobilová a má 11 predajní, v ktorých predávame dvanásť značiek: Audi, Bentley, BMW, Chrysler, Dodge, Jaguar, Jeep, Mercedes, Plymouth, Porsche, Rolls Royce a Volvo. Je to najväčšia nezávislá automobilová sieť v Kalifornii. Predáme desaťtisíc automobilov ročne s obratom vyše pol miliardy amerických dolárov. Druhou je stavebná skupina, ktorá sa zameriava na plánovanie a výstavbu bytových komplexov, opatrovateľských zariadení pre starších ľudí a financovaním rezidenčných a komerčných stavieb. Tretia skupina sa zaoberá výrobou hi-tech čiarových kódov a tlačiarní, poskytovaním internetových služieb. Podnikám aj v hudobnom priemysle.

Vraj máte rád rýchle autá.

Áno. V mojich garážach parkujú Rolls Royce Seraph, otvorený Bentley Azure, najnovší Mercedes S 500, BMW 750 iL, Porsche Carrera, Ferrari Testarosa, Chrysler Town and Country mini van a Cadillac limuzína.

S ktorým jazdíte najradšej?

Mojím najobľúbenejším je Porsche 928 S. Má skvelý výkon.

Ako sa vám darí podnikať na Slovensku?

Som sklamaný úžasnou korupciou. Pokúšal som sa kúpiť niekoľko tovární, aj s úmyslom vytvoriť pracovné príležitosti pre miestnych obyvateľov. Neuspel som. Preto som sa rozhodol podnikať v stavebnom priemysle, ktorý zúfalo potrebuje nové investície. Mojím prvým vstupom bola kúpa firmy Tradet, ktorá stavia domy a obytné budovy. V Prešove máme rozostavených 577 bytov a 60 rodinných domov.

Vlastníte niekoľko luxusných sídel. V ktorom trávite najviac času?

Mojou hlavnou rezidenciou je Oak Mountain Vila, Bradbury Estates v Los Angeles. Od júna do októbra som v letnej rezidencii Chateau de Quatre Saisons na Lake Arrowhead, San Bernardino Mountains. Od novembra do mája bývam v Rancho Mirage neďaleko Palm Springs. Ako vidíte, idem za slnkom. To ma robí veselším, šťastným a produktívnejším.

Z prvého manželstva máte tri dcéry. Podnikajú s vami?

Nie. Ani vnúčatá. Tie sú totiž ešte malé. Obidve dievčatká majú dva roky. Starší vnuk má šesť rokov, mladší štyri roky.

Keby ste mali želanie, aké by bolo?

Aby si Slováci prestali závidieť, skončili s korupciou a začali budovať štát, na ktorý budeme všetci hrdí!

VLADIMÍR BABNIČ ml.

obsah | svět - svet