Kovy z divokej vody

Veľkým úspechom slovenských a českých farieb sa cez víkend skončili majstrovstvá sveta vo francúzskom Bourg saint Maurice. V tomto pre našich športovcov tradičnom odvetví vylovili Slováci dve zlaté medaily, česi ceklovo štyri. Slováci skončili v neoficiálnom hodnotení národov s bilanciou 2-0-0 druhí za domácimi Francúzmi, Česi s výsledkom 1-1-2 štvrtí. Spojený česko-slovenský tím by sa delil s Francúzmi o prvé miesto. A to ešte vo viacerých disciplínach Čechom a Slovákom neprialo šťastie...

Zrejme najvýstavnejšou disciplínou našich farieb bolo mužské doublecanoe (C2). Neporaziteľní bratia Hochschornerovci (SR), olympijskí víťazi a majstri Európy, porazili ostatných rozdielom triedy. Dokázali počas finálovej jazdy zrýchľovať natoľko, že aj napriek dvom nešťastným penalizáciám ušli ostatným o parník. Česi Jiras s Maderom získali bronz. Úspech podčiarkli ešte ďalšia slovenská lod na siedmom a česká na ôosmom mieste.

Aj singlecanoe (C1) sa stalo korisťou Slováka - Michala Martikána. Podľa pôvodných výsledkov skončil na druhom mieste ďalší Slovák, Juraj Minčík. Po francúzskom proteste mu však pripočítali penalizáciu a obsadil štvrté miesto, mimochodom pred ďalším svojím krajanom.

Česi sa presadili v tímových súťažiach, takzvaných hliadkach. Vyhrala ich mužská hliadka C1, druhá skončila ženská K1. V kajakoch, ktoré sú v našich končinách tradične slabšie, získali aj individuálny kov zásluhou Ivana Pišvejca. Ten skončil bronzový v K1.

Naopak ženský kajak bol pre české a slovenské farby smutný. Najväčšia favoritka, dvojnásobná olympijská víťazka Štěpánka Hilgertová sa hneď v prvej kvalifikačnej jazde prevrátila na skrytom balvane. Napokon najlepšia Slovenska Gabriela Stacherová obsadila nepopulárnu štvrtú priečku, keď jej skúsenejšia reprezentačná kolegyňa Elena Kaliská skončila vo finálovej desiatke s veľkou stratou posledná.

(vs)

obsah | svět - svet