SR vstúpi do Schengenu v októbri 2007

Slovensko a ďalšie nové členské štáty EÚ sa súčasťou Schengenského priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach stanú v októbri 2007. Povedal to v stredu v Bruseli európsky komisár pre spravodlivosť a vnútro Franco Frattini.

Po tomto dátume prestanú existovať kontroly na hraniciach napríklad medzi Slovenskom a Rakúskom alebo Poľskom a Nemeckom. Toto je rozhodnutie, ktoré sme prijali, povedal Frattini, ktorý však upozornil, že jeho realizácia bude závisieť od dokončenia novej generácie Schengenského informačného systému (SIS II), pomocou ktorého sú prepojené databázy a informačné systémy jednotlivých štátov. Cieľom je dokončiť nový systém do marca 2007.

Okrem toho musia nové členské štáty splniť podmienky vstupu do Schengenského priestoru a komisia im v tom bude pomáhať, povedal Frattini. Nevylúčil, že niektoré štáty budú mať určité oneskorenie, ale po decembri 2007 by mali zaniknúť už kontroly na všetkých vnútorných hraniciach. Už minulý týždeň EK dala najavo, že momentálne nevidí u žiadnej krajiny väčšie prekážky pri plnení potrebných podmienok. Konečné rozhodnutie o prijatí nových štátov do Schengenu prijme v priebehu roku 2007 Rada EÚ (členské krajiny).

Súčasťou Schengenského priestoru je dnes 13 starých členských štátov EÚ (všetky okrem Británie a Írska) spolu s nečlenskými štátmi Nórskom a Islandom.

PRAVDA

obsah | svět - svet