Britský magazín ostro skritizoval SISku

Slovenská informačná služba naďalej pracuje s použitím metód pripomínajúcich jej prosovietsku minulosť," napísal 18. decembra 2002 prestížny britský magazín Jane's intelligence digest, ktorý sa zaoberá armádou a spravodajskými službami.

Podľa autora článku SIS organizuje obchody so zbraňami, intenzívne spolupracuje s ruskou tajnou službou a používa "špinavé triky" ako za čias, keď jej riaditeľoval Ivan Lexa vrátane odpočúvania alebo kompromitovania politikov a novinárov.

Riaditeľa SIS Vladimíra Mitra obsah článku šokoval a pre SME povedal, že ho považuje za útok nielen na seba, ale aj na celé Slovensko. Šéfredaktorovi poslal list a ak sa mu neospravedlní, zažaluje ho. Časopis pritom považuje za renomovaný, sám ho odoberá.

Článok hovorí, že ak sa SIS nezmení, môže byť vážnou prekážkou vstupu Slovenska do NATO. O Mitrovi píše, že je "produktom bývalého komunistického režimu a vyškolili ho v 70. rokoch".

Šéfredaktor Jane's Alex Standish včera pre SME povedal, že si za článkom stojí a meno autora z bezpečnostných dôvodov nezverejní. "Nechceme Slovensko kompromitovať. Ide nám skôr o to, bude fungovať NATO po rozšírení." Štátny tajomník ministerstva obrany Rastislav Káčer považuje časopis za prestížny magazín, ktorý by si "nedovolil publikovať žiadnu novinársku kačicu". Napriek tomu hovorí, že tón článku je pritvrdý, ale dáva ho do súvislosti s tým, že Slovensko bolo pozvané do NATO.

Analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Ivo Samson považuje článok za "žurnalistické informácie" bez odkazov na pramene. "Mám konšpiratívne podozrenie, že je to článok na objednávku niekoho z vnútra SIS alebo inej inštitúcie. Je známe, že medzi riaditeľom SIS a vládou existuje už dlhší čas nejaké napätie a že príde výmena," povedal.

MONIKA ŽEMLOVÁ, SME

obsah | svět - svet