Podepsáno. Škoda Auto začne v Číně vyrábět v roce 2006

Automobilka Škoda Auto začne vyrábět koncem příštího roku nové octavie v Číně. Naplno se výroba rozšíří v roce 2007, kdy zde plánuje zkompletovat asi 40.000 vozů. Podle reakce trhu počítá Škoda Auto do budoucna se zvýšením výroby v Číně na 50.000 až 80.000 vozů.

"Zpočátku budou škodovky určeny jen pro čínský trh, do budoucna by se odsud ale mohly vyvážet i do okolních zemí," řekl předseda představenstva Škody Auto Detlef Wittig po dnešním podpisu příslušné licenční smlouvy s představiteli společnosti Shanghai Volkswagen. V Číně už mateřský koncern Škody vyrábí volkswageny.

Škoda v roce 2007 zahájí produkci nové octavie v provedení limuzína, později bude vyrábět i kombi. V závodě v Šanghaji by měla zaměstnávat podle Wittiga asi 3000 až 5000 lidí. Doposud podnik v Číně prodává jen starší model octavie.

Loni automobilka zdvojnásobila prodej v Číně na 2307 octavií. Podle mluvčího automobilky Jaroslava Černého je cílem zde letos prodat minimálně stejné množství vozů. Podle Wittiga Škoda do budoucna počítá s rozšířením montáže v Číně o jednu či dvě další modelové řady.

Dodávky pro Čínu půjdou i z Česka

Vedení automobilky již seznámilo své čínské partnery se současnou nabídkou automobilky i s výhledovými modelovými řadami a začíná diskuse o rozšíření výroby v budoucnu. Rozjezd montáží vozů Škoda v Číně bude mít podle Wittiga určitě pozitivní vliv i na zvýšení zaměstnanosti v tuzemsku. Přestože automobilka chce co nejrychleji získávat některé díly na čínském trhu, bude velká část dodávek směřovat do čínského závodu z továrny v Mladé Boleslavi.

Automobilka má dnes montážní závody i v bosenském Sarajevu, na Ukrajině a v Indii. Wittig upřesnil, že Škoda Auto připravuje rozšíření závodů na Ukrajině i v Indii. V Indii navíc letos rozšiřuje modelovou nabídku o montáž superbů a prověřuje možnost montovat zde také fabie. Automobilka hodlá brzy podepsat smlouvu o výrově vozů Škoda v Kazachstánu, kde chce podle Wittiga zahájit výrobu zatím v menším rozsahu. Podobě jako v Číně se příprava montáže v Kazachstánu již připravuje a měla by začít v příštím roce.

LIDOVKY

obsah | svět - svet