Sedem stotín od zlatého double

Dva finálové štarty na 6. MS v plávaní v Moskve premenila Martina Moravcová na striebornú medailu na 100 m voľný spôsob a zlatú na 100 m polohové preteky o dve hodiny neskôr.

Martina sa predstavila hneď v úvodnej disciplíne 3. súťažného dňa. Na 100 m voľný spôsob poriadne potrápila obhajkyňu zlata a svetovú rekordérku Švédku Therese Alshammarovú. Po veľkom boji jej napokon podľahla o sedem stotín, ale časom 52,96 prekonala svoj slovenský rekord z decembrových ME v Aténach o jedinú stotinu sekundy. Tretia Číňanka Xu Jan-wei prehrala so Slovenkou o 39 stotín.

V druhom finále na 100 m polohové preteky si 26-ročná Moravcová napriek ťažkým nohám z krauliarskeho finále vyplávala suverénnym spôsobom zlato, keď sa ako jediná dostala pod minútu časom 59,91. "Mala som toho už dosť, ale verila som si. A keď som na prsiarskej trati veľa nestratila, už som si bola víťazstvom istá," priznala naša plavkyňa po zisku trinástej medaily z MS v krátkom bazéne, ktorou v počte medailí vyrovnala rekord Američanky Thompsonovej.

Polohová stovka bola na programe MS len tretí raz v histórii a vždy ju vyhrala Moravcová. "Priznávam, som veľmi, veľmi spokojná. A ani si nepamätám, kedy ma na nej niekto zdolal. Myslím, že som v nej naposledy prehrala v roku 1999 niekde na Svetovom pohári," tešila sa Slovenka.

RASTISLAV HRÍBIK, SME

obsah | svět - svet