Slováci sú u Európskeho súdu ako doma

Slovensko spolu s Talianskom a Poľskom sú krajiny, ktoré najviac zaťažujú Európsky súd. Väčšina podaní slovenských občanov sa týka súdnych prieťahov. Európsky súd v Štrasburgu sa v súčasnosti zaoberá vyše 430 podaniami slovenských občanov. V pomere k počtu obyvateľov je to podľa odborníkov veľmi nepriaznivé číslo. Vláda zaplatila za posledné dva roky vyše 5 miliónov odškodného úspešným sťažovateľom na štrasburskom súde. V januári prehrala SR ďalší spor, ktorý bude stáť daňových poplatníkov ďalších 700-tisíc korún.

Európsky súd už rok sťažnosti od Slovákov, v ktorých žiadajú finančné zadosťučinenie, neprijíma. Sťažovatelia majú možnosť uplatniť si tento nárok na Ústavnom súde SR. Tu evidujú vyše 340 sťažností na prieťahy v súdnom konaní. Občania v nich žiadajú odškodnenie vo výške viac ako 300 miliónov korún. Doteraz Ústavný súd rozhodol v 16 prípadoch, pričom priznal sťažovateľom odškodné vo výške 665-tisíc korún.

Zákon pritom umožňuje, aby sudcovia, ktorí nerozhodnú súdny spor aj niekoľko rokov, platili finančné odškodné sťažovateľom z vlastného vrecka. Sudcovi možno zosobniť takúto náhradu, ak disciplinárny senát rozhodne, že z jeho strany išlo o subjektívne prieťahy v súdnom konaní. "Treba to posudzovať individuálne, každú konkrétnu vec. Pri dokázaní, že sudca nekonal, mu môže byť strhnutý až trojnásobok jeho platu," povedal minister spravodlivosti Daniel Lipšic.

Doteraz však žiadny sudca nezaplatil za spôsobené prieťahy z vlastného platu. Pritom pri dokázaní zdĺhavého konania by mohlo ísť o sumu až 120-tisíc korún.

Ministerstvo spravodlivosti opakovane dalo niekoľko návrhov na disciplinárne konania voči takýmto sudcom. "Disciplinárny senát vo väčšine prípadov však tieto pozastavil z procesných dôvodov," povedal Lipšic.

(vv), PRAVDA

obsah | svět - svet