Britskí úradníci riedia Slovákov na hraniciach

Skúsenosti Slovákov pri návšteve Britských ostrovov ukazujú, že vstup na územie Veľkej Británie závisí najmä od ľubovôle štátnych úradníkov a bezvízový styk je skôr formalitou.

Napriek tomu, že vízová povinnosť so Spojeným kráľovstvom bola v decembri minulého roku zrušená, problémy pri vstupe na britské územie pretrvávajú. Občania Slovenska by sa preto mali pripraviť nielen na odmeraný prístup anglických úradníkov, ale aj na to, že prídu o pas a za letenku zaplatia dvakrát.

"Po prílete na letisko v Manchestri ma zastavil imigračný úradník, ktorého v zásade nezaujímal cieľ cesty. Po stručnom "interview" mi odobral pas, ktorý mi vrátili až po prílete na slovenské územie," opisuje skúsenosť s imigračnými úradmi 26-ročná Anna, ktorá sa do Anglicka vracala už po tretí raz. Na manchesterskom letisku ju však namiesto rutinnej kontroly čakalo nemilé prekvapenie - imigračný úrad rozhodol, že mladá žena na britské územie bez víz nevstúpi. "Žiadala som o vysvetlenie, chcela som počuť dôvod, ale ten som sa nedozvedela," približuje situáciu sympatická Anna, ktorú "poslali bez pasu domov najbližším lietadlom".

Po prílete na košické letisko sa mladá žena obrátila so žiadosťou o pomoc na Ministerstvo zahraničných vecí a britské veľvyslanectvo. Ich rada znela - vybavte si víza, alebo do Anglicka vycestuje až po 1. máji. Keďže na 24. apríl si s priateľom naplánovali svadbu, Anna musela zvoliť prvú možnosť. Na britskom veľvyslanectve si vybavila snúbenecké víza, ktoré ju stáli 15600 korún, kúpila si novú letenku a vrátila sa do Anglicka. Druhý pokus jej vyšiel. "Keďže rozhodovanie o povolení vstupu je vnútornou záležitosťou každého štátu a podlieha jeho zákonom, ministerstvo nemôže dať záruku, že aj po predložení potrebných dokladov bude vstup našim občanom povolený," reagoval hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. Podmienky by sa podľa neho mali zmeniť po 1. máji, kedy sa Slovensko stane členom Európskej únie.

Britské veľvyslanectvo v prípade pochybností preto odporúča požiadať o vízum alebo počkať do 1. mája. Imigračná kontrola však bude platiť aj po vstupe SR do únie. "Imigračný úradník má právo klásť otázky podľa vlastného uváženia a pokiaľ ho záujemca o vstup nepresvedčí, povolenie mu neudelí," argumentovala tlačová tajomníčka britského veľvyslanectva Katarína Strýčková.

(r)

obsah | svět - svet