Slováci sa stretnú v Prahe

Vo svete funguje dovedna šesť slovenských inštitútov. Jeden z nich, v Prahe, sa v marci 2003 presťahoval blízko Staromestského námestia. Má to veľké výhody, lebo tadiaľ denne prejdú tisícky turistov.

Inštitút v krásnom starom paláci navštívi oveľa viac ľudí, ktorí o Slovensku nič nevedia. To priznáva aj jeho riaditeľ a kultúrny atašé veľvyslanectva Slovenskej republiky u českých susedov Igor Otčenáš.

Čechom sú Slováci určite najbližší, ako sa to prejavuje?

"Kultúrne vzťahy medzi našimi národmi zostali, chvalabohu, neporušené. Naopak, s potešením možno povedať, že sa rozvíjajú aj mimo inštitucionálnej bázy. Ľudia prichádzajú s iniciatívami na výmenu súborov, výstav. V Plzni sa konal už II. ročník slovenských dní, otvorila sa Slovenská informačná kancelária, vystupovala tam skupina No Name, hral kysucký folklórny súbor Vadičovská muzička, konala sa vernisáž knižných ilustrácií docenta Františka Blašku."

Kto sú vaši návštevníci?

"Pražská kultúrna verejnosť, samozrejme, podľa toho, o aký druh podujatia ide. Vzhľadom na polohu inštitútu máme však ambíciu prilákať aj zahraničných návštevníkov Prahy. Z osobností tu boli Václav Havel (otváral Dni Dominika Tatarku), spisovateľ Ludvík Vaculík, herci Jiří Lábus, Jiří Ornest, Bronislav Poloczek, Gabriela Vránová, Daniela Kolářová, minister životného prostredia Českej republiky Libor Ambrozek, fotografi Tono Stano a Tomki Nemec a ďalší."

Čo chystáte v novom roku?

"Okrem výstavného programu, v ktorom ponúkneme diela umelcov ako Palo Macho, Ivan Csudai, plagátovú tvorbu Albína Brunovského či zaujímavú skupinu žilinských fotografov Generácia 74, máme v pláne participovať na veľkých akciách, ako Pražská jar, Febiofest, United Islands of Prague, na výstave dizajnu Art&Interior, na veľkej výstave Ruda Sikoru vo Veľtrhovom paláci, na máj pripravujeme Rómsky deň, na zimu 2006 prezentáciu Vysokých Tatier vo výtvarnom umení. Chceme prezentovať tvorbu silnej spisovateľskej generácie šesťdesiatnikov Štrassera, Dušeka a Mitanu, sedemdesiatnika Ľuba Feldeka a v lete plánujeme prezentáciu diela rezbára Václava Kautmana a maliarov z Kovačice. Ak to vyjde, chystáme aj letné prekvapenie priamo na pražskom Staromestskom námestí."

BARBORA LAUCKÁ

obsah | svět - svet