Slováci v Iraku zostávajú

Slovensko zatiaľ nebude nasledovať svojich susedov a nechystá sa stiahnuť vojakov z Iraku. Táto otázka nie je podľa vlády na programe dňa, hoci český minister obrany chce navrhnúť odchod armády z Iraku ešte tento mesiac a podobne uvažujú aj Maďari. "Dalo by sa o stiahnutí uvažovať, len ak by sa situácia stabilizovala po odovzdaní právomocí Iračanom," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

Smer a komunisti: Odíďme

Okamžitý návrat slovenských ženistov požaduje zatiaľ len opozičný Smer a komunisti. "Určite by sme mali nasledovať našich susedov. V Iraku je vojna a naše jednotky tam momentálne neplnia humanitárnu úlohu. Mali by sme ich stiahnuť a posilniť jednotky v Afganistane," vyhlásil Dušan Čaplovič (Smer). Z vládnych strán majú výhrady proti účasti v Iraku kresťanskí demokrati, tí však chcú o probléme zatiaľ len diskutovať. "Podľa môjho názoru by sme tam mali zostať, kým celá koaličná operácia nebude splnená. Dá sa diskutovať o všeličom, ale dnes by nebolo príliš vhodné stiahnuť jednotky," povedal o Iraku Róbert Ondrejcsák, šéf bezpečnostného inštitútu ministerstva obrany. Podľa neho bez ohľadu na to, čo tam Slováci robia, sú súčasťou koaličných síl, a preto pri úvahách o odchode treba brať do úvahy dosah na naše postavenie či vzťahy s ostatnými štátmi.

Míny a oprava techniky

"V týchto dňoch už plníme odborné úlohy v rámci nášho mandátu a veľká časť jednotky je v teréne, mimo tábora, kde okrem iného plní odmínovacie úlohy," povedal včera pre Pravdu podplukovník Karol Navrátil, veliteľ slovenskej ženijnej jednotky, ktorá ako súčasť medzinárodných koaličných síl je dislokovaná v irackom meste Al Hilla. Podľa jeho slov zvyšok jednotky opravuje techniku, ktorá pri súčasných takmer päťdesiatstupňových teplotách dostáva poriadne zabrať. "Časť príslušníkov pomáha s našou stavebnou technikou koaličným jednotkám, ktoré spolu s nami žijú v našom tábore," povedal veliteľ našich ženistov.

(pt, ta), PRAVDA

obsah | svět - svet