Slováci sa z Iraku nestiahnu

Slovensko neplánuje stiahnuť svojich vojakov z Iraku. Potvrdil to minister zahraničných vecí Eduard Kukan v súvislosti so žiadosťou irackej vlády o predĺženie mandátu Bezpečnostnej rady OSN týkajúcej sa pôsobenia spojeneckých síl v Iraku.

"Neuvažujeme o stiahnutí slovenských vojakov," povedal Kukan pre novinárov. Konštatoval pritom, že mandát Národnej rady SR na vyslanie vyše 100-člennej slovenskej ženijnej jednotky v Iraku nie je časovo obmedzený. "Ak sa Bezpečnostná rada rozhodne predĺžiť mandát, tak to budeme brať ako podporné stanovisko, že účasť medzinárodných síl v Iraku je podľa želania tamojších Iračanov potrebná," povedal minister.

V súvislosti s neistým nedeľňajším výsledkom francúzskeho referenda o prijatí európskej ústavy Kukan konštatoval, že Slovensko má záujem, aby sa proces ratifikácie euroústavy úspešne zavŕšil v každom členskom štáte únie. "Máme naozaj veľmi veľký záujem na tom, aby referendá (vo Francúzsku a Holandsku) dopadli kladne, aby sa budúci projekt vývoja EÚ nezabrzdil a aby pokračoval ďalej," povedal.

PRAVDA

obsah | svět - svet