Do Kuvajtu sa vracajú prví Slováci

Lekárka Marta Žiaková a niekoľko zdravotných sestier sú prvými Slovákmi, ktorí sa v týchto dňoch vrátili späť na svoje pracoviská v Kuvajte.

Pred vypuknutím irackej vojny ich tam žilo a pracovalo 108. Mnohí kvôli bezpečnosti krajinu opustili. "Do Kuvajtu sa ešte nelieta, naši si museli kúpiť letenky do Dubaja," povedala lekárka Marta. Tá však bola pred cestou pokojná. Najdôležitejšie podľa nej je, že sa nesplnili očakávania o možnom Saddámovom útoku, ktorými malá bohatá krajina žila posledné desaťročie. Podľa lekárky však ani po začatí spojeneckej akcie Kuvajťania neprejavili nijakú paniku. "Možno práve preto, že boli na vojnu stále pripravení," spomína si len na ojedinelé prípady, keď si ľudia robili zásoby pitnej vody.

Niekoľkí obyvatelia krajinu opustili, odišli napríklad aj niektoré Slovenky vydaté v Kuvajte. "Ich manželia im nebránili, naopak, sami vybavovali cestu im aj deťom," povedala Marta Žiaková. "My sme odišli, lebo nám to odporučili z našej ambasády, odviezol nás vojenský špeciál."

Doktorke Žiakovej povolil dovolenku kuvajtský štát, ťažšie to mali zamestnanci v súkromnom sektore. Ak im zamestnávateľ vyšiel v ústrety, môžu sa vrátiť, ale niektorí odchodom z krajiny prišli o vízum, také sú tu pravidlá. Gynekologička je zamestnaná v štátnej nemocnici v Kuvajte už 11 rokov, predtým strávila osem rokov v Líbyi. Zo šesťčlennej skupiny Slovákov, Maďarov a Poliakov tu však zostala už iba ona a poľská kolegyňa. "Záleží najmä na schopnosti komunikovať s pacientmi, odbornej i jazykovej," vysvetľuje podmienky.

Čoraz viac sú žiadané lekárky ženy, rovnako aj na súkromných klinikách. Z prvej výplaty si tu musíte zaobstarať nielen byt, ale aj auto a nový vodičský preukaz, inak ste stratení - desiatky kilometrov v horúčave nezvládnete, verejná doprava tu neexistuje.

"Najviac ma prekvapilo, že v kuvajtských nemocniciach sú návštevy nonstop, najviac v noci. Nie je zriedkavé o tretej nadránom stretnúť pri lôžku sedemčlennú skupinu príbuzných, dokonca aj s malými deťmi," povedala lekárka, ktorá si už na miestne pomery zvykla. Natoľko, že už ani nevie, či jej viac chýba Slovensko v Kuvajte, alebo Kuvajt vtedy, keď je doma, na Slovensku.

PRAVDA

obsah | svět - svet