Čoraz viac Slovákov si hľadá prácu v Maďarsku

Čoraz viac Slovákov cestuje za prácou do susedného Maďarska. Po Českej republike, kde pracuje v súčasnosti niekoľko tisíc ľudí z prihraničných oblastí, ale aj Kysúc či Oravy, sa aj Maďarsko stáva pre našich ľudí krajinou, poskytujúcou zamestnanie a slušný zárobok.

Predseda Slovensko-maďarskej obchodnej a priemyselnej komory u nás Karol Husár odhaduje, že u našich južných susedov pracuje v súčasnosti minimálne 1 500 Slovákov. Ďalších, ktorí si zamestnanie v Maďarsku hľadali a našli individuálne, komora ani neregistruje. "Je to v súlade s podpísanou dohodou o výmene pracovných príležitostí, ktorú ministri práce oboch krajín znovu ratifikovali pred dvoma rokmi v Lučenci," konštatuje Husár. Slovákom poskytujú prácu najmä nadnárodné zamestnávateľské spoločnosti, ktoré sa v Maďarsku vytvorili a vytvárajú vo viacerých existujúcich priemyselných parkoch.

Husár hovorí, že našinci cestujú za prácou do Budapešti, Győru a viacerých prihraničných oblastí. O prácu u našich južných susedov je u nás najväčší záujem v oblasti Šiah, Levíc a ďalších prihraničných okresov v smere na Bratislavu. "Karta sa obrátila. Kým v nedávnej minulosti boli na tom pri vytváraní pracovných príležitostí horšie Maďari, dnes sú pred nami," dodáva Husár.

Zvýšený záujem o prácu v Maďarsku registrujú aj naše úrady práce. Podľa riaditeľa Okresného úradu práce vo Veľkom Krtíši Jozefa Ivana, v súčasnosti chodí za prácou do obce Bercel v Maďarsku asi tridsať bývalých nezamestnaných z okresu Veľký Krtíš. Po získaní pracovného povolenia budú u japonského zamestnávateľa v Berceli pracovať aj ďalší Slováci. Záujem našincov o prácu v Maďarsku je zrejmý aj v Šahách. Podľa informácií z miestneho úradu práce len z obvodu Šahy pracuje 22 kilometrov od hraníc v obci Rédságh asi sedemdesiat ľudí zo Šiah a blízkeho okolia.

ŠTEVO RIMAJ

obsah | svět - svet