Slovensko sa prezentuje v únii, tento rok stihne štyri krajiny

Podporiť znalosť a záujem krajín Európskej únie (EÚ) o Slovensko je cieľom projektu Slovensko - Európa v malom, ktorý organizuje Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC). Vďaka nemu by sa Slovensko malo postupne do roku 2007 predstaviť v pôvodnej európskej pätnástke. Tento rok mohli zatiaľ spoznať bližšie slovenskú kultúru, ale aj možnosti podnikania, Francúzi, Belgičania a Nemci. V novembri by sa dvojdňový program projektu mal uskutočniť v neďalekej rakúskej metropole Viedni. V rámci kultúrneho programu tu v prestížnej Mozartsall vystúpi Slovenská filharmónia.

Ako novinárov informovala prezidentka ACEC Ľubomíra Slušná, každá prezentácia trvá dva dni a pozostáva z dvoch častí. Prvý predstavuje kultúrny program, pričom v úvodných troch štátoch únie vystúpil Bratislavský komorný orchester pod vedením dirigenta Antona Popoviča. Ako sólisti sa v Paríži, Bruseli a Berlíne predstavili sopranistka Ľubica Vargicová, hobojista Francois Leleux a trubkár Joachim Schäfer. Druhú časť prezentácie tvorilo ekonomické fórum, ktoré odborne pripravovala Podnikateľská aliancia Slovenska. V rámci neho vystúpil postupne minister financií Ivan Mikloš, štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok a minister zahraničných vecí Eduard Projekt Slovensko - Európa v malom by mal zvýšiť záujem obyvateľov členských štátov EÚ o Slovensko. Zároveň by malo prispieť aj k tomu, aby si našu krajinu už viac nemýlili so Slovinskom. Hoci ide o úlohu, ktorú by mal skôr zabezpečovať štát, ACEC sa rozhodla rozbehnúť tento projekt skôr. Ako vysvetlila Slušná, stratégia prezentácie Slovenska v zahraničí totiž stále chýbala, a preto nechcela "čakať, kým sa niekto hore dohodne." Napriek tomu sa jej však podarilo pre projekt získať podporu rezortu zahraničných vecí, financií i hospodárstva. Záštitu nad ním prevzal premiér Mikuláš Dzurinda. Slušná predpokladá, že do roku 2007 stihne ACEC odprezentovať Slovensko v celej pôvodnej pätnástke. Každý rok by malo navštíviť štyri krajiny, i keď závisieť to bude najmä od sponzorov, dodala prezidentka ACEC. Budúci rok by sa mala uskutočniť prezentácia vo Veľkej Británii i v Grécku.

Mimovládnu neziskovú ACEC založili pred piatimi rokmi. Jej úlohou je rozvíjať komunikáciu v spoločnosti uplatňovaním jej netradičných foriem. ACEC má úspešne za sebou Mesiac slovenskej kultúry v New Yorku, projekt Sme na jednej lodi k tragickým udalostiam z 11. septembra 2001, projekt Slovakia is ready, alebo doteraz najväčší projekt Urobme to!, zameraný na posilnenie postavenia žien v spoločnosti.

SME

obsah | svět - svet