Slovenský Róm žaluje Britániu

Vládu Veľkej Británie zažaloval Róm zo Slovenska, ktorý tvrdí, že porušuje jeho ľudské práva.

Najvyšší súd jeho podanie prijal. Muž, ktorý je v krajine už šesť rokov, žiadal o azyl. Od 1. mája, keď Slovensko vstúpilo do EÚ, príde o bývanie a sociálne dávky. Nemusí však odísť domov, ale môže sa zamestnať. On namieta, že o tomto nariadení azylantov informovali len pred mesiacom, a to bol príliš krátky čas na to, aby si ako vyučený murár našiel prácu.

Britský Najvyšší súd včera rozhodol, že sa bude zaoberať žiadosťou Róma zo Slovenska, ktorý žaluje vládu Veľkej Británie. V krajine je spolu so ženou a troma detmi už šesť rokov a žiadal o azyl. Od 1. mája, keď Slovensko vstúpilo do EÚ, nemá podľa jej rozhodnutia nárok na ubytovanie platené z verejných zdrojov a na sociálne dávky. Muž, ktorého britská tlač uvádza len pod iniciálkou pán H., teraz tvrdí, že postup, ktorý zvolila vláda, je protiprávny a porušuje jeho ľudské práva. Je síce pravda, že sa môže zamestnať a potom krajinu nemusí opustiť, ale jeho právnici oponujú, že na nájdenie práce mal málo času. Vláda azylantov s novým nariadením zoznámila len pred mesiacom. Dovtedy mali len minimálne možnosti nájsť si nejaké zamestnanie.

"Spôsob, akým to urobili, bol pravdepodobne nespravodlivý," vyhlásil sudca Collins, narážajúc na postup vlády. "Zdá sa, že niekto radšej až do poslednej chvíle prehliadal postavenie týchto ľudí. Nektorí z nich sú tu pritom už viac ako sedem rokov," dodal.

Ide vlastne o akýsi testovací prípad, ktorý môže vytvoriť precedens. Na jeho rozuzlenie preto netrpezlivo čaká 2614 ďalších azylantov z nových krajín EÚ.

"Piateho apríla im Národná služba pre podporu azylantov oznámila: Nájdite si prácu a zarábajte alebo opustite krajinu, lebo po 30. apríli už nedostanete podporu. Všetci tí, ktorých to postihlo, majú spoločné to, že chcú pracovať, aby si zarobili na živobytie, chcú prispieť k rozvoju britskej ekonomiky," povedal Stephen Knafler, právnik pána H. "Chcú si sami pomôcť, aby sa dostali z postavenia žiadateľa o azyl a potrebujú len minimálnu podporu a základné ubytovanie," tvrdí Knafler.

(am), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet