Slovensko terčom kritiky kvôli zmluve s Vatikánom

Slovensko a Angola patrili medzi najkritizovanejšie krajiny na medziparlamentnej konferencie o populácii a rozvoji, ktorá sa uskutočnila v Portugalsku. Tvrdí to poslankyňa za ANO Eva Černá, ktorá sa podujatia zúčastnila. "Byť kritizovaný spolu s Angolou nie je nič príjemné," povedala pre TASR. Angola sa stala terčom kritiky pre najvyššiu úmrtnosť detí do štyroch rokov a Slovensko pre pripravovanú zmluvu so Svätou stolicou o uplatňovaní výhrady svedomia. Podľa Černej na to upozornila vo vystúpení britská poslankyňa so slovami, že ak SR zmluvu schváli, tak jej občanom hrozí vážne porušenie ich práv.

"Konkrétne spomenula, že takýto dokument nemá s Vatikánom uzavretý žiadna krajina na svete," pokračovala Černá, ktorá s poslankyňou súhlasí. Zmluva podľa nej zvýhodňuje len jednu skupinu občanov a Slovensko si takto robí vo svete veľmi zlé meno.

Jedna zmluva sa má týkať práva výhrady svedomia. Čo znamená odmietnuť veci, ktoré sú proti svedomiu ľudí. To by znamenalo, že lekár napríklad môže odmietnuť vykonať interrupciu, pokiaľ to bude v rozpore s jeho svedomím. ďalej sudca môže odmietnuť rozviesť manželov. Druhá zmluva sa týka katolíckej výchovy a vzdelávania. V nej sa navrhuje náboženstvo ako povinne volitený predmet, ako aj zriadenie pastoračných centier na vysokých školách.

(lz), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | svět - svet