Chtěl jsem si jen uvařit polévku, říká Čech k požáru v Chile

Okolnosti vzniku katastrofálního požáru v chilském národním parku Torres del Paine popsal český turista Jiří Šmiták na serveru horydoly.cz. Přiznává přitom svou vinu. Hájí se ale tím, že šlo o nešťastnou náhodu. Ta ho - jak píše - stihla v poslední, devátý den pobytu v parku ve chvíli, když si chtěl uvařit polévku. "Nabral jsem vodu z jezera a nastartoval vařič. Startování je pro mě rutina, kterou dělám automaticky už několik let, což se ukázalo jako tragická chyba, protože jsem dával pouze rutinní, tedy běžný pozor. "

"Náhle se zvedl dost silný vítr a plameny při startování přeskočily na trávu," líčí vznik požáru, který podle odhadů chilských úřadů zničil přes desetinu rezervace a způsobil škodu za více než 90 miliónů korun.

Plameny hasil okamžitě

"Okamžitě jsem na hořící trávu nalil veškerou vodu, co jsem měl připravenou na vaření, vítr však náhle zesílil a oheň se rozhořel brutální rychlostí. Tráva hořela jako politá benzinem. Začal jsem do ohně mlátit nádobami na vaření a dupat po něm nohama, ale za 15 sekund jsem musel začít utíkat," uvádí s tím, že ihned běžel pro pomoc. Přibližně za deset minut po vzniku ohně se spojil se správou parku a asi po dvou hodinách byl odvezen ke hlavnímu vstupu, kde mu policie sdělila obvinění ze způsobení požáru. Noc strávil v cele předběžného zadržení. "Bylo mi hrozně, ale všichni mi říkali, že se nemám bát, že to je jen nehoda a že mě další den pustí." Nazítří proběhl soud.

"Po poledni přišel právník, kterého mi přidělili, a řekl, že stačí, když řeknu, že to byla nedbalost, přiznám svoji odpovědnost a zaplatím v přepočtu asi 200 dolarů, což se i stalo," napsal s tím, že po soudu zašel do hlavní kanceláře správy parku a odevzdal tam 1100 dolarů, které měl u sebe. "Omluvil jsem se a vyjádřil lítost na tím, co se stalo."

Odjel do Argentiny

Šéf úřadu mu prý řekl, že "požár je sice velká katastrofa, ale nehoda je nehoda".

"Další den jsem přejel do Argentiny. Věřte mi, že moje pocity jsou hrozné a ty plameny si budu pamatovat do konce života," uzavírá Šmiták a vyjadřuje vděk za pomoc českému ministerstvu zahraničí a zvláště konzulovi v chilském Santiagu.

Podle informací ministerstva se chystá česká pomoc na obnově parku.

Česko zaplatí studii

Česká republika zaplatí studii o rozsahu škod způsobených v chilském národním parku Torres del Paine požárem, který v únoru nedbalostí způsobil český turista.

Podle dnešního chilského tisku se na tom při setkání s chilským ministrem zahraničí Ignaciem Walkerem v Santiagu de Chile dohodli náměstek českého ministra průmyslu a obchodu Eduard Janota a státní tajemník českého ministerstva zahraničí Vladimír Zavázal.

(aa, ik), PRÁVO

obsah | svět - svet