Washington bude mít pomník Masaryka

Návrh, se kterým přišlo sdružení Američtí přátelé České republiky, byl v noci z 5. na 6. listopadu schválen prezidentem USA Georgem W. Buschem. Stalo se tak v návaznosti na jednání ze začátku října, kdy tento návrh prošel oběma komorami Kongresu.

4. října bylo Sněmovně reprezentantů předloženo znění, podle kterého by se socha mohla umístit ve federální metropoli na prestižní místo před budovu Světové banky. Sněmovna reprezentantů toto znění záhy schválila a postoupila ho dál Senátu. I touto komorou prošel návrh bez obtíží, a tak se zhruba měsíc čekalo jen na vyjádření prezidenta.

V konečném znění schváleného návrhu se však nakonec hovoří pouze o tom, že socha může stát na federálním území ve Washingtonu. Senát, který tuto formulaci nakonec prosadil, se touto cestou chtěl vyhnout případným sporům, zda může být pomník této významné osobnosti vztyčen na místě, kde už je několik dalších soch. Jako poslední bylo ještě dodatečně zaneseno ustanovení, že na pořízení a údržbu sochy nebudou použity vládní finance.

Sdružení Amerických přátel nyní jedná s vedením Národní galerie o předání inkriminované sochy, jež pochází z dílny čekého umělce Vincence Makovského. Konkrétní termín realizace tohoto projektu zatím tedy ještě není znám. Ale již nyní lze toto gesto ocenit jako další výrazný akt česko-amerického zbližování .

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | svět - svet