Američtí Sokolové se slétli do Chicaga

Od 21. do 26. června se v Chicagu konal XXI. slet Amerického Sokola. Šlo o obrovskou krajanskou akci, srovnatelnou například s kongresem SVU, na níž se sjeli se na ní stovky lidí českého a slovenského původu z celé Ameriky. Na svůj slovanský původ jsou náležitě hrdí, i když česky už z nich umí málokdo.

Ústředním bodem programu samozřejmě bylo vystoupení cvičenců v různých věkových kategoriích, ale neméně důležitý byl i doprovodný program. Je důležité se setkávat, diskutovat, zkrátka udržovat tradici, shodovali se všichni.

Sokolské hnutí v českých zemích vzniklo zásluhou Jindřicha Fugnera a Miroslava Tyrše v roce 1862. Do Spojených států se rozšířilo o pouhé tři roky později. Americký Sokol tedy letos slaví kulaté výročí svého vzniku. Pobočky Sokola existují v řadě amerických států. Na rozdíl Československa nebyla tradice sletů v Americe nikdy přerušena a tak Americký Sokol se letos slétá už po jednadvacáté, zatímco v českých zemích proběhlo teprve 13 sletů. Příští XIV. všesokolský slet se uskuteční v Praze od 1. do 6. července 2006.

MIROSLAV KRUPIČKA

obsah | svět - svet