Češi objevili nejdelší solnou jeskyni

Velký úspěch zaznamenali čeští speleologové v jižním Íránu. Ve spolupráci s íránskými kolegy dnes objevili zřejmě nejdelší solnou jeskyni světa.

Jak ze solného krasu v oblasti Namakdan řekl člen expedice Namak (Sůl) Michal Filippi, jde o jeskyni Tří naháčů, kterou expedice objevila už v roce 1999, a nyní nalezla její propojení s jeskyní Velký ponor.

Podle Filippiho nejdelší jeskyně v soli má přes šest kilometrů chodeb a bude se jmenovat 3N (Tří naháčů). Dosud největší solnou jeskyni světa byla izraelská jeskyně Malham, která je dlouhá 5685 metrů. Expedice nyní jeskyni zaměří a zmapuje.

Bude také sbírat vzorky k laboratornímu rozboru. K zápisu objevu do světových tabulek rozhodne komise Mezinárodní speleologické unie na základě předložených podrobných map.

Jeskynní komplex v jižním Íránu na pobřeží Perského zálivu vznikl podle Filippiho působením vody podobně jako v Česku známé vápencové jeskyně. Také v solných jeskyních lze nalézt bizarní útvary ze soli, podobně jako v českých jeskyních krápníky z vápence.

Občas se narazí i na solné jezírko, uvedl. Půl miliardy let stará sůl v íránské jeskyni, která se usazovala na dně jednoho z dávných moří, byla později dalšími povrchovými vrstvami vytlačována na povrch. Ve zkoumané oblasti jsou místa bez jakékoli vegetace, ale i taková, kde lze nalézt nejen keře či trávu, ale i sladkovodní jezírka z dešťové vody, ve kterých expedice objevila dokonce i pulce.

Čeští speleologové jsou v Íránu již posedmé. Poprvé tam jeli ještě jako studenti za památkami a přírodou. Nakonec jim ze všech navštívených míst nejvíc imponovaly solné jeskyně.

V roce 1998 na jaře připravili první expedici a od té doby tam jezdí už jen do solného krasu. Účastníci expedice působí v Česku na Univerzitě Karlově. Letošní expedice se zpět do Prahy vrátí 9. února.

LIDOVKY, ČTK

obsah | svět - svet