Cyklista Sosenka zajel světový rekord

Devětadvacetiletý cyklista Ondřej Sosenka vytvořil na olympijské dráze v Moskvě světový rekord v hodinovce. Jezdec italské profesionální stáje Acqua & Sapone - Adria Mobil dosáhl zatím neoficiálního výkonu 49,990 kilometru. Překonal pět let starý rekordní zápis Brita Chrise Boardmana, který v Manchesteru ujel za šedesát minut 49,441 km.

Český jezdec začal svůj pokus hodně rychle. Oproti vlastnímu rozpisu měl po kilometru k dobru přes dvě a půl sekundy, oproti času Boardmana skoro tři. Prvních deset kilometrů zajel Sosenka za 12 minut a třísekundový náskok držel oproti času britského jezdce dalších deset kilometrů. Podstatné zrychlení v dalších deseti kilometrech znamenalo zvýšení náskoku na dvanáct sekund.

Po čtyřiceti kilometrech už měl k dobru osmnáct sekund a účastníci pokusu na moskevské dráze začínali tušit, že vidí rekordní jízdu. Nasazené tempo dokázal jezdec italské stáje Acqua Sapone - Adria Mobil udržet až do výstřelu rozhodčích po šedesáti minutách, bájná hranice 50 kilometrů však odolala.

Jízdu absolvoval Sosenka na italském kole od výrobce Francesca Mosera, jednoho z předchozích rekordmanů. Měl na něm převod 54x13, což znamená, že na jedno otočení pedály o 360 stupňů ujel rovných devět metrů. Boardman jel v Manchesteru převod 54x14 (8,2 m).

LIDOVKY

obsah | svět - svet