Špidla se v Houstonu setkal s krajany

"Mé vlastní kořeny vedou do Texasu," řekl český premiér nadšeným krajanům, kteří mu připravili nezapomenutelný zážitek.

Houston (Od našeho zvláštního zpravodaje) - Jestli se dá vůbec říct, že se premiér Vladimír Špidla dokáže "odvázat", pak něco takového bylo k vidění v pátek večer v texaském Houstonu na setkání s českou komunitou. "Tohle člověk nezažívá v politice často, bylo to moc příjemné," komentoval později premiér neuvěřitelný večírek. Ten nabídl pozoruhodné obrázky.

Představte si Vladimíra Špidlu s ohromnou stříbrnou přezkou na pásku pod usedlým tmavým oblekem. Na hlavě má bílý stetson, typický texaský klobouk. Premiér je zavěšený do nadšené a spontánně se bavící manželky Viktorie, má blažený úsměv na tváři, lehce se pohupuje zcela mimo rytmus dunící harmoniky. Harmonikář hraje jakousi divokou směs české polky a texaských rytmů.

Při posledním sčítání lidu se v Texasu k české národnosti přihlásilo 190 tisíc lidí a celkový počet texaských Čechů se podle odhadů může blížit jednomu milionu. Čeština tu byla svého času třetím nejpoužívanějším jazykem po angličtině a španělštině. Špidla je vůbec první český vrcholný politik, který do Texasu přijel na oficiální návštěvu. "Cítím se tu zvláštním způsobem doma, jako v jižních Čechách," řekl premiér nadšeným krajanům. "Mé vlastní kořeny vedou do Texasu."

Do sálu Houstonské univerzity dorazily asi dvě stovky krajanů. Někteří v českých a moravských krojích a všichni se jmenovkami: Julie Kloutchek, Garry Kaspar, Ruddy Klecka, Charlie Petrzelka. Anebo Stanley Pose. Šestaosmdesátiletý pan Pose se původně jmenoval Pustějovský. Jeho předci sem z Moravy dorazili v roce 1860 - naprostá většina dnešních "Czech Texans" jsou potomky těch Čechů, a hlavně Moravanů, kteří na úrodný jihozápad USA přišli před mnoha generacemi. "Jsem Valach z Texas, čtvrtá generace," říká pan Pose těžce hledanými českými slovy. "My Moravci zname sve kořeny. Jaký je ten váš prime minister? Mně se líbí, že je mladý," chválí pan Pose dvaapadesátiletého Špidlu.

"Jak se máš?" ptá se premiéra asi šedesátiletá dáma v moravském kroji. "Ujde to." "A odkud seš?" "Z Budějovic," zní premiérova odpověď. Podobných dialogů vede premiér desítky, znovu a znovu se se zájemci fotografuje.

"Musíte zase přijet," přesvědčuje kdosi premiérovu manželku. "To si buďte jisti, že Texas nevynecháme," odpovídá Viktorie Špidlová. Premiér měl odjet už v devět večer, teprve chvíli před desátou jej však ochranka téměř vyrve krajanům z rukou.

Premiér a lodě Apollo

Před odletem z Texasu premiér navštívil ústředí kosmické agentury NASA. Prohlédl si současné řídící středisko kosmických letů i staré, dnes již nepoužívané středisko, z nějž byly ovládány lety lodí Apollo, včetně prvního letu člověka na Měsíc. Premiér si vyzkoušel také křeslo řídícího důstojníka kosmických letů.

JINDŘICH ŠÍDLO, MF DNES

obsah | svět - svet