Špidla: Česko se vylidňuje, jako poslední zemře žena

Do roku 2030 v EU přibude 30 milionů lidí starších 80 let. Česko s Itálií patří k zemím, které stárnou nejrychleji. Pokud by Česko bylo ostrovem, který se řídí vlastní populační dynamikou, pak by v roce 2300 mělo jen 65.000 obyvatel. Eurokomisaři Vladimíru Špidlovi to prozradil zvláštní program, který používá OSN ke stanovení prognózy vývoje světové populace.

Pokud by Česko bylo ostrovem izolovaným od okolních vlivů, připomínalo by touto dobou za 400 let jen pustinu. "Odpověď na mé zadání, kdy zemře poslední Čech a kdo to bude, byla: bude to v roce 2401 a bude to žena," prozradil Špidla. Jak se dotyčná žena bude jmenovat, ale nezjistil.

Demografickou krizi řeší všechny země EU. Varianty řešení nabízí Špidla v takzvané Zelené knize, kterou dnes představil v Brně na konferenci Evropa 4 generací. Cílem publikace je bít na poplach a vyvolat v EU širokou debatu, jak stárnutí populace čelit.

Evropa by se neměla bránit imigrantům

Stárnutí evropské populace se podle eurokomisaře dotkne všech. Jestliže v roce 2030 bude Evropa bohatší o 30 milionů lidí starších 80 let, bude jejich podpora vyžadovat asi 60 milionů pracovních sil, uvedl Špidla. Změnit se musí důchodový a sociální systém, státy musí vytvořit co možná nejlepší podmínky pro sladění profesionálního a rodinného života jednotlivce. Důsledkem stárnutí bude i delší pracovní aktivita Evropanů.

Starý kontinent se podle Špidly nesmí bránit ani migrantům. "Je ale třeba zvládnout, aby migrace nebyla ilegální," upozornil. Státy musí zavést také taková pravidla, která přistěhovalcům umožní snadnou integraci do společnosti.

Skutečný úbytek obyvatelstva již začal v Česku, Maďarsku, Polsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Bulharsku Rumunsku a na Slovensku, tedy ve státech, které jsou v EU nové nebo které mají unii rozšířit.

NOVINKY

obsah | svět - svet