Češi vytvoří se Slováky bojovou jednotku

Česká armáda se dohodla se slovenskou na vytvoření evropské bojové jednotky - tzv. battlegroup. "Dohodli jsme se, že jsme schopni takové uskupení nabídnout od roku 2009," prohlásil ministr obrany Karel Kühnl.

Teprve potom bude následovat plánovaná jednotka s Německem a Rakouskem. Po dnešním zasedání Bezpečností rady státu to řekl ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU).

Z 1500 vojáků budou podle něj dvě třetiny tvořit Češi a zbytek Slováci. Česká republika bude nejmenší zemí, která bojové uskupení EU povede.

Členské státy Evropské unie se listopadu 2004 domluvily, že vytvoří 13 battlegroups, z nichž každá bude mít kolem 1500 vojáků. Počítá se s nimi pro mírové mise, odzbrojovací operace a v budoucnu i pro humanitární či záchranné akce. Do krizového místa budou nasazeny do deseti dnů od rozhodnutí Rady EU a budou schopny tam zůstat minimálně 30 dnů.

Podle původní dohody mělo Česko přispět do společného uskupení s Rakouskem a Německem jednotkou v počtu 350 vojáků. Německo se však rozhodlo projekt odložit na rok 2011.

Začaly se proto objevovat informace, že Praha se na společné jednotce nejprve domluví s Bratislavou.

ČTK

obsah | svět - svet