České kuchařky a polský instalatér zvou Evropany na východ

Boj proti předsudkům v zemích tzv. staré Evropské unie vyhlásily Polsko a Česká republika. Zatímco Francouze k návštěvě Varšavy zve krásný instalatér a půvabná zdravotní sestra, Rakušany vybízí k cestám do ČR česká kuchařka a dělník s vrtačkou.

Přijeďte v hojném počtu, vyzývá Francouze z plakátů svalnatý krasavec představující polského instalatéra. Právě tato profese se v zemi galského kohouta stala v uplynulých týdnech v tamních médiích symbolem přílivu levné pracovní síly z východu, tj. z nových členských zemí EU. Aspekt byl zdůrazňován zejména před referendem o evropské ústavě. Francouzi dokumentu nakonec 29. května řekli jasné NE.

Polská turistická organizace (POT) v reakci na místy až nenávistnou kampaň vymyslela vtipný protiúder. Usměvavý instalatér sděluje Francouzům, že nikam nejede. Naopak je zve k sobě domů, do Polska. DPA mladíka z plakátu - modela Piotra Adamskiho - popisuje jako odvázaného, vzrušujícího muže, z něhož přímo stříká testosteron. Podotýká, že v mnohém připomíná playboye z amerických seriálů, a jistě tak řadu žen z frankofonních zemí ovlivní při plánování letošní dovolené.

Reklama s atraktivním mladíkem světová média doslova pobláznila. Jeden ze spoluautorů projektu Krzysztof Turowski už nyní má k dispozici pěticentimetrovou složku se články publikovanými ve většině velkých listů. Nechybí ani text z Kolumbie.

Do boje jde sestřička

O srdce francouzských mužů bude po úspěchu instalatéra nyní usilovat neméně půvabná zdravotní sestřička - modelka Božena Szwartzová.

Svůdná bruneta se sexy obličejem špulí rty a dvojznačně muže vyzývá: "Čekám na tebe." Poprvé se měla na webu POT objevit už před 14 dny. Po útocích v Londýně ji ale dočasně nahradil pilot v uniformě z 2. světové války s poselstvím: "Londýňané, jsme opět s vámi."

POT si kampaň pochvaluje. Za první čtvrtletí přijelo v porovnání s rokem 2004 do Polska o 12,3 procenta více osob. Nárůst zaznamenala organizace právě u turistů z Francie, a to o 17,8 % oproti stejnému období vloni.

Česká kuchařka v Rakousku

ČTK v souvislosti s polskou kampaní podotýká, že podobný nápad měli i Češi. Kuchařka s dělníkem se objevili na přebalu přehledu akcí našeho centra ve Vídni od dubna do června.

Z titulní strany reprezentativní brožury s názvem "Když Česko tak..." shlížejí představitelé řemesel, které prý znázorňují typický obrázek toho, jak jsou Češi v Rakousku vnímáni. Texty vysvětlují, co vše české země daly světu v hudbě, vojenství, sportu, uměleckém skle či literatuře.

LENKA HLOUŠKOVÁ, NOVINKY

obsah | svět - svet