Albánie ztratila letectvo, pomoc hledá v Česku

Albánie požádala Českou republiku o pomoc při zachování svého taktického letectva. Albánci letos ukončili provoz všech svých zastaralých stíhaček typu MiG. Česko by proto v budoucnu mohlo cvičit albánské piloty, nebo do země prodat bitevníky L-159.

O pomoc při zachování taktického letectva požádal albánský premiér Sali Berisha během návštěvy českého ministra obrany Karla Kühnla v Albánii.

"Jsme připraveni pomoci Albánii s řešením těchto otázek," řekl Kühnl po jednáních v albánské metropoli Tiraně. Albánie nedávno ukončila provoz všech svých stíhaček. Ačkoliv chybí přesné údaje o počtu a typech letounů, které albánské vzdušné síly vlastní, na zemi už několik měsíců stojí zastaralé a doslova historické letouny MiG-17, MiG-19 a MiG-21.

Náklady na jejich provoz a údržbu totiž byly pro Albánii jako jednu z nejchudších evropských zemí příliš vysoké. V současné době proto používají albánské vzdušné síly pouze vrtulníky.

"Detailní informace jsou stále tajného charakteru. Nicméně víme, že Albánie vyřadila poslední letouny MiG-21 zhruba ve stejné době jako my, tedy když jsme zařadili do výzbroje nové gripeny," řekl zástupce náčelníka generálního štábu Emil Pupiš.

Albánie podle něj chce zachovat schopnosti svého taktického letectva a udržet ve formě i piloty, kteří nyní nemají na čem létat. Podle Pupiše připadá v úvahu několik možností včetně výcviku pilotů v Česku, o který mají Albánci vážný zájem.

Česko by piloty zřejmě zaučovalo na svých podzvukových bitevnících L-159, které by si v budoucnu mohla Albánie koupit, nebo pronajmout.

"Nijak nespecifikovali, jestli chtějí letouny koupit, nebo pronajmout, ale zájem mají. Dovedu si představit i výcvik pilotů a pozemního personálu, ale nemohu předvídat," konstatoval Pupiš s tím, že hlavní otázkou zůstává financování těchto aktivit.

NATOAKTUAL.CZ

obsah | svět - svet