Češi jdou sázet lesy do Číny

Češi chtějí vyrazit do Číny sázet stromy. Státní podnik Lesy se chystá v Číně založit společný podnik. Firma věří, že na perspektivní asijský trh postupně přiláká kromě lesníků i další obory. "Je tu obrovský prostor pro práci, kterou čeští lesníci umí," říká poslankyně Veronika Nedvědová (ODS), šéfka sněmovního podvýboru pro lesnictví.

Nedvědová se včera vrátila z cesty po Číně, kde zástupci lesů připravovali smlouvy. Státní Lesy počítají se "zajímavým" ziskem. "Zatím propočty dávají velkou naději, že to bude ekonomicky zajímavé. Potom by byla škoda nedat takovým projektům zelenou," říká šéf dozorčí rady Lesů Karel Kratochvíle.

Nejprve má vzniknout modelový projekt na zalesnění deseti tisíc hektarů nyní holé půdy. Číňané jsou připraveni do podniku vložit zhruba 2,5 milionu dolarů (62 milionů korun), české Lesy výši investice musí ještě schválit.

Pravděpodobně by však měla být vložená částka zhruba podobná. Pokud se projekt rozjede, zvýší se obhospodařovaná plocha až na sto tisíc hektarů a konečný cíl je stanoven na zalesnění až téměř tří až pěti set tisíc hektarů. V případě spodní hranice to bude skoro čtvrtina toho, co v Česku státní Lesy spravují. Zároveň se zalesňováním se má česko-čínská firma starat už o existující lesy a zajišťovat v nich těžbu i jejich obnovu.

(ciz)

obsah | svět - svet