Sudová v boulích září, byla druhá

Lyžařka Nikola Sudová má formu. Před týdnem šokovala vítězstvím v Tremblantu. V sobotu v Lake Placid porazila českou reprezentantku v jízdě v boulích jen obhájkyně prvenství ve SP Kanaďanka Jennifer Heilová. Ta předčila Sudovou, která vystoupila na stupně vítězů podruhé v kariéře, o necelého půl bodu, a díky tomu znovu vede celý seriál.

Nebyla to náhoda, těšilo akrobatickou lyžařku Nikolu Sudovou. Po premiérovém vítězství ve Světovém poháru z minulého týdne skončila tentokrát druhá.

Sudové chodili blahopřát soupeřky i rozhodčí. "Je to dobrý v tom, že mohu říci, že to před týdnem nebyla náhoda. Už to o něčem svědčí, ale uvidíme, co to udělá příště. Věřím si, že když to pustím zostra, tak to zvládnu," řekla Sudová.

Z kvalifikace postoupila z třetího místa. I ve finále skákala salto s krosem a helikoptéru se zánožkou a roznožkou. "Skoky byly krásně vysoké," mohla se pochválit. S Heilovou prohrála jen kvůli pomalejšímu času, rozhodly dvě vteřiny. Na třetí bouli ve finále cítila, že má ztuhlé nohy. "Ubrala jsem plyn, abych jela technicky dobře. Proto byla Heilová lepší," vysvětlila Sudová.

Růži z vyhlášení musela vyhodit, protože zmrzla, ale pořád bylo v Lake Placid přijatelných minus deset stupňů. "Loni bylo minus čtyřicet, to se s tím nedá srovnat," uvedla Sudová.

Trenér Radek Herot byl rovněž spokojen, že jeho svěřenkyně druhým místem potvrdila výkonnost. "Teď míříme na mistrovství světa. Nesmíme nechat soupeřky ujet a pořád je třeba se zlepšovat, aby to vyšlo na jaře," vzhlížel už Herot k šampionátu ve finské Ruce, který se uskuteční v druhé půli března.

Valenta si spravil chuť

Jeho svěřenkyně přišla po týdnu o žluté tričko pro vedoucí závodnici. "Bylo mi to trochu líto, ale jsem šťastná z druhého místa," řekla lyžařka. "Jestli chce šéfovat Světovému poháru, musí jezdit nejrychleji a být nejvýš," řekl Herot.

Akrobat Aleš Valenta si po dvou nevydařených startech ve Světovém poháru trochu spravil chuť osmým místem v druhém víkendovém závodu v Lake Placid. Třetí nejlepší výsledek v sezoně znamenal pro olympijského vítěze posun v celkovém pořadí z pátého na třetí místo.

SP akrobatických lyžařů

Jízda v boulích - ženy: 1. Heilová (Kan.) 25,70, 2. SUDOVÁ 25,22, 3. Roarková 24,37. Stav SP: 1. Heilová 236, 2. SUDOVÁ 216.

LIDOVKY

obsah | svět - svet