Český ministr byl na osobní audienci u papeže

Ve středu se setkal Cyril Svoboda s papežem Benediktem XVI. Je prvním českým politikem, kterému se to podařilo. Papež ho přijal po středeční generální audienci na Svatopetrském náměstí. Téměř sto tisíc lidí po ní tleskalo a někteří skandovali jméno papeže: "Benedeto, Benedeto".

Benedikt XVI. po skončení generální audience na slavném vatikánském náměstí rozmlouval s biskupy, kteří jej přišli pozdravit, a pak pomalým krokem zamířil k několika hostům, jimž udělí osobní audienci. Prvním českým politikem, kterému se to ve středu podařilo, byl šéf diplomacie Cyril Svoboda a jeho manželka Věnceslava.

A jak takové setkání s papežem, které trvá jen několik desítek sekund, pro českého politika vypadá? "Představili jsme se a Svatému otci jsem řekl, že má mezi našimi věřícími velkou podporu," vysvětluje ministr Svoboda. Papež odpověděl: "Mám velký zájem o Českou republiku."

Při dalších jednáních, na kterých se hovořilo i o možné cestě Benedikta do Česka, se však ministr pouze dozvěděl, že v nejbližších letech to zřejmě nebude. "Papež pojede maximálně na dvě zahraniční návštěvy za rok," řekl vatikánský ministr zahraničí Giovanni Lajolo.

Jak ale bylo ve středu vidět, papež nikam jezdit ani nemusí, tisíce věřících jezdí za ním do Říma. Včetně českého ministra.

VILIAM BUCHERT

obsah | svět - svet