Telička se rozloučil s Evropskou komisí

První český eurokomisař Pavel Telička uspořádal včera večer rozlučku s Evropskou komisí, odkud odejde po šesti měsících 31. října. "Bylo to kratší, než jsem čekal. Takové věci se však stávají, i v české politice, to je realita," řekl Telička shromážděným hostům.

Mezi hosty bylo několik komisařů, řada generálních ředitelů a vysokých úředníků EK, velvyslanců, poslanců Evropského parlamentu, politologů i novinářů. Telička připomněl, že se mu nechtělo odcházet z úřadu velvyslance při EU a tudíž člena Výboru stálých zástupců (COREPER), svého působení v EK však nelituje.

"V mém profesním životě to byla nejvíce obohacující zkušenost, práce v nesmírně profesionálním a konkurenčním prostředí." Uvedl, že časem sdělí, čemu se bude dál věnovat. Generální ředitel pro zdraví a ochranu spotřebitelů Robert Madelin si pochvaloval "krátký, ale intenzivní vztah" s českým nováčkem. Ocenil irského komisaře Davida Byrna, že se rozhodl přibrat na půl roku kolegu z přistoupivší členské země a že to byl právě Telička.

Telička byl jmenován komisařem 25. února narychlo poté, co se vzdal kandidatury původně nominovaný Miloš Kužvart. V EK pracoval od vstupu Česka do unie, tedy od 1. května, po boku Davida Byrna, odpovědného za zdraví a ochranu spotřebitelů. Měl například na starosti na evropské úrovni boj proti AIDS.

Hodně práce věnoval přípravě a schvalování legislativních návrhů v EK; proslul jako někdo, kdo v kolegiu komisařů předkládá nové nápady a je dobře připraven na diskusi. "Předcházela mu pověst inteligence a zejména schopnosti bojovat za to, v co věří. Za pouhých pár týdnů nejen tuto pověst potvrdil díky postojům, jež zaujímal a stanoviskům, které brilantně hájil," sdělil písemně předseda komise Romano Prodi. "Ukázal také, že ví lépe než kdo jiný, jak být členem týmu a jak jsou důležité sdílené cíle."

Telička žil nějakou dobu v domnění, že má jistou nominaci nejen na půl roku, ale i na dalších pět let. Nová česká vláda Stanislava Grosse však koncem července jmenovala komisařem na období 2004-2009 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, který bude od listopadu odpovědný za sociální politiku EU.

LIDOVKY

obsah | svět - svet