V texaském La Grande stojí valašská zvonička

Zpět do České republiky se nedávno po měsíční návštěvě Spojených států vrátil ředitel Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm Vítězslav Koukal. V texaském La Grange se mimo jiné zúčastnil slavnosti, při níž byl tzv. valašský zvonek věnován zdejší početné komunitě českých krajanů. Valašská zvonička i se zvonkem se do Spojených států dostala už v roce 1995. Tehdy byla během Amerického folklorního festivalu vystavena na prostranství National Mall ve Washingtonu. Pak byla přemístěna do katolického kostela v texaské Praze a od začátku letošního listopadu stojí v La Grange. Stala se tak základem budoucího valašského skanzenu, který zde staví spolek Texas Czech Heritage and Cultural Center.

"Já jsem měl tu možnost nebo tu čest, že jsem mohl poprvé zazvonit na ten valašský zvonek. Ta zvonička pochází odtud z Valašska, ze sousední obce Karlovice."

Čili je původní? To nebyla žádná replika, kterou byste zhotovili pro tento účel?

"Je to replika. Původní zvoničku máme ve skanzenu a toto je replika, kterou skanzen věnoval krajanům ve Spojených státech."

Jak zvoničku v Texasu přijali?

"Bylo to velice dojemné. Našich krajanů tam bylo asi tři sta a velice dojemné bylo, když jsem je pozdravil a řekl Dobrý den, tak všichni sborově odpověděli Dobrý den."

Nebylo to ovšem to jediné, co česky uměli?

"Ne, ne. Někteří z krajanů už opravdu znají jen Jak se máš? a Dobrý den! a pár dalších slov, ale jsou tam výjimky, které hovoří velice dobře česky. A jsou takoví, kterých se zeptáte, jak dlouho žijí ve Spojených státech, a když řeknou, že se tam narodili, tak tomu nechcete věřit."

A co všechno chtějí mít ve svém skanzenu?

"Chtějí tam hlavně přestěhovat českou knihovnu, kterou mají po celém Texasu. Ta by měla být v hlavní zděné budově, kde je dnes české muzeum. Tam mají památky, které Češi přivezli. Oni si ale neříkají Čechové, ale Moravci, protože víceméně všichni jsou z Valašska a z Moravy. Čechů je tam opravdu málo, ti se snad stěhovali do jiných států USA nežli do Texasu."

Ve kterých letech tam odcházeli naši předkové z Moravy?

"To byla 2. polovina 19. století a pak ještě něco málo za první republiky, ale převážně přelom 19. a 20. století."

A vědí dodnes jejich potomci, ze kterých oblastí nebo dokonce ze kterých obcí pocházejí?

"Určitě, vědí to, protože se zajímají o svoji genealogii. My máme unikátně zpracovanou genealogii Valachů, takže jsem jim tam nabídl, že si mohou u nás ještě dohledat víc, než dosud mají. Všichni se o to velmi zajímají, dokonce sem jezdí. Jezdili do Olomouce, teď budou jezdit k nám na genealogické školení, kde najít své předky."

Vy připravujete školení o genealogii přímo pro krajany?

"Pro krajany připravujeme setkání v roce 2005, kdy máme osmdesáté výročí muzea. U nás chystáme oslavy, Dny Texasu v České republice. Měly by začít 4. července na jejich státní svátek a pokračovat 5. a 6. července, kdy jsou u nás dva státní svátky. Právě jsem byl domlouvat nejen v La Grange, ale i v dalších částech, že by nám ukázali na výstavě, jak do Texasu jejich prapředkové přišli, jaké tam byly tehdy podmínky, ale i to, jak dnes krajané v Texasu žijí, jak se baví. A k tomu by byl kulturní program, kde by vystoupila country muzika, jazz, prostě to, čím žijí dnes."

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ

obsah | svět - svet