Slováci viedli finále UEFA

Finálový zápas Pohára UEFA medzi Celtikom Glasgow a FC Porto držali v rukách slovensk rozhodcovia. Hlavným arbitrom súboja na štadióne Estadio Olimpico v Seville bude 35-ročný Ľuboš Micheľ na čiarach mu asistovali jeho krajania Šramka a Balko. A slovenský arbitri to rozhodne v zápase, ktorý nakoniec vybojovalo v predĺžení Porto 3:2, nemali jednoduché.

Netradičný zážitok si odniesol hlavne 35-ročný rozhodca Ľuboš Micheľ. Skôr než stihol rodák zo Stropkova fúknúť na začiatku druhého polčasu do píšťalky, na ihrisko pribehol chlapík oblečený v rozhodcovskom úbore a v stredovom kruhu ukázal prekvapenému Micheľovi červenú kartu. Vzápätí sa nevítaný hosť na hracej ploche bleskovo zbavil odevu a nahý sa rozbehol smerom k bránke, kde ho chytili usporiadatelia.

"V prvom momente som nevedel, ako zareagovať. Nikdy totiž neviete, čo sa takému človeku práve melie v hlave. Čakal som, než na situáciu zareagujú bezpečnostné si-ly," komentoval situáciu Micheľ. Autorom nevšedného kúsku bol 38-ročný Liverpoolčan Mark Roberts. Známa "firma", ktorá sa často objavuje na športových podujatiach v Adamovom rúchu.

Slovenský arbiter udelil v zápase deväť žltých a aj dve červené karty. "Nebolo to jednoduché, najmä v závere riadneho hracieho času sa hra privrdila a musel som reagovať ťahaním kariet. Najťažšia situácia nastala pred odchodom do kabín po prvom polčase, keď sa hráči oboch tímov dostali do menšej strkanice. Našťastie hneď po prestávke padli rýchlo góly a emócie ustúpili," povedal Micheľ.

Napriek svojmu pomerne nízkemu veku má už Ľuboš Micheľ za sebou zaujímavú kariéru. Pískal napríklad na majstrovstvách Evrópy aj sveta alebo v základnej skupine Ligy majstrov. Finálový zápas Pohára UEFA však podľa jeho slov patril zatial k absolútnemu vrcholu.

(mp)

obsah | svět - svet