Spojené státy už testují první radiolokátor Věra

Spojené státy koupily od České republiky první radiolokátor Věra a nyní jej testují. Potvrdili to ve středu český ministr obrany Karel Kühnl a náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage. O tom, že USA sporný radiolokátor koupí, se spekulovalo už delší dobu. USA ale zatím nemají licenci, aby radiolokátor mohly odvézt.

"Ministerstvo ještě nevydalo licenci, protože stále chybí stanovisko ministerstva zahraničí. Není možné, aby někdo vyvezl Věru bez licenčního řízení," řekl mluvčí ministerstva průmyslu Ivo Mravinac. Testování tak může probíhat jen na území ČR. "Vylučuji, že by Věra byla za hranicemi ČR," dodal Mravinac.

Odškodnění za Čínu

Podle některých informací jej koupily jen proto, aby ČR odškodnily za to, že jí samy nedoporučily prodat radiolokátor, který je schopný zachytit i tzv. neviditelné letouny, do Číny a posléze ani do Egypta či Vietnamu Ministr zahraničí USA před chystaným prodejem do Číny napsal tehdejšímu premiérovi Vladimíru Špidlovi dopis, v němž ho žádal, aby ČR Věru na východ neprodávala. USA se obávaly, že by Věra podpořila už tak vyspělou čínskou vojenskou technologii.

Po tomto dopise česká vláda prodej Věry, na kterém země mohla vydělat asi 600 miliónů dolarů, zakázala.

USA by mohly pomoci s dalším prodejem

Ministr obrany Kühnl ve středu uvedl, že Armitage by mohl ve Washingtonu předložit otázku, aby USA Česku s prodejem systému pomohly. Věra by se pak dostala jen do "žádoucích" zemí.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda už dříve uvedl, že doufá, že Věra se při testování osvědčí natolik, že ji budou kupovat spojenci ČR v NATO.

NOVINKY

obsah | svět - svet