Prestižní turnaj osmnáctiletých vyhrála čtrnáctiletá Češka

Česká reprezentantka Nicole Vaidišová zvítězila na prestižním turnaji tenisových nadějí Orange Bowl v Miami na Floridě. V nedělním finále tradiční soutěže v kategorii hráček do 18 let teprve čtrnáctiletá tenistka porazila o tři roky starší Američanku Nehu Uberoiovovou. První set sice po boji ztratila v poměru 5:7, ale v dalších zvítězila 6:4 a 6:3.

Vaidišová byla před necelým měsícem v Přerově vyhlášena talentem roku mezi českými juniorkami. V září pak pomohla v Prostějově mladému českému týmu k titulu mistryň světa hráček do 14 let.

Do historie turnaje se zapsala jako nejmladší vítězka od roku 1995, kdy vyhrála Anna Kurnikovová. Ruska byla v době, kdy na Orange Bowl triumfovala, o dva měsíce mladší. Spolu s poraženou finalistkou obdržela Vaidišová vedle tradičních trofejí plněných pomeranči i divokou kartu pro kvalifikaci turnaje WTA Nasdaq Open, který se v Miami bude hrát v březnu.

Česká tenistka měla ve finále namále. Nad Uberoiovou vedla v prvním setu 5:4 a měla dva setboly, ale ani jeden neproměnila a set navíc zakončila dvěma dvojchybami, což otřáslo její psychikou. "Nemohla jsem se zbavit pocitu, že jsem to tak zkazila," líčila Vaidišová finále. "Pořád jsem na to musela myslet, až jsem ztratila první set. Nakonec jsem se toho ale zbavila," dodala spokojeně po vítězství nad 447. hráčkou světového žebříčku.

Vaidišová v pořadí WTA nefiguruje. S profesionálkami se utkala dosud pouze jednou na říjnovém turnaji ITF v Plzni, kde akci dotovanou částkou 10.000 dolarů vyhrála. Zatímco Uberoiová po finále vyrazila s rodiči na týdenní výlet do Mexika, českou hráčku čekají Vánoce v jejím floridském domově v Brandetonu.

(mp)

obsah | svět - svet