Slováci s Britmi vyvinuli vakcínu proti kliešťom

Vášniví hubári, ale aj príležitostní návštevníci lesov sa už onedlho možno nebudú musieť strachovať, či v prírode nechytili kliešťa. Slovenskí vedci spolu s britskými vyvinuli vakcínu, ktorá nielen zvyšuje odolnosť organizmu proti zápalu mozgových blán, ale dokáže útočného parazita aj zahubiť.

Ako píšu Lidové noviny, očkovacia látka bojuje s nákazou hneď trojakým spôsobom. Dokáže oslabiť účinnosť tekutej látky, pomocou ktorej sa kliešť dokáže prichytiť na tele človeka. Ak sa mu napriek tomu podarí na obeť zaútočiť a napiť sa krvi, čaká ho istá smrť. Protilátky, ktoré sa po zaočkovaní vytvoria v tele človeka, totiž ochromia fungovanie kliešťovho čreva.

Ak by sa nákaza predsa len dostala do krvného obehu, nie je nič stratené. Imunitný systém očkovaného jedinca zablokuje prísun potrebných látok, ktoré potrebujú baktérie alebo vírus na rozšírenie.

Podľa Lidových novin, ktoré sa odvolávajú na vedecký časopis PLoS Pathogen, otestovali vedci vakcínu zatiaľ na myšiach. Slovenskí odborníci Milan Labuda, Martina Ličková a Mária Kazimírová z Ústavu zoológie a Ústavu virológie Slovenskej akadémie vied spolu s britským tímom oxfordskej profesorky Patricie Nuttallovej zatiaľ zistili, že látka účinkuje na mnoho druhov kliešťov.

(eko), PRAVDA

obsah | svět - svet