Česko má v Německu dva velvyslance

Česká republika má v Německu dva velvyslance. Tedy - přesněji řečeno - v Německu působí dva Češi, kteří oba vystupují jako velvyslanci. Česká diplomacie se tak dostala do situace ve světě nevídané. Obvyklé je, že každý stát reprezentuje v jiné zemi jeden velvyslanec.

Pravoplatně akreditovaný český velvyslanec sídlí v Berlíně. Jenže vedoucí pobočky české ambasády v Bonnu Jaroslava Jeslínková začala titul velvyslankyně od května používat také. Titul jí skutečně náleží. Jenže pouze čestně. Jeslínková dříve působila v pozici velvyslance v Litvě a Lotyšsku. A ministr zahraničí Svoboda nedávno rozhodl, že všichni bývalí velvyslanci budou moci doživotně používat tuto diplomatickou hodnost. Jaroslava Jeslínková však vzala Svobodovo přiznání titulu vážně. Má ho na vizitkách, dokonce o něm oficiálně informovala německé ministerstvo zahraničí v Berlíně.

"V oficiální diplomatické listině bude uvedena buď moje původní hodnost, se kterou jsem do Spolkové republiky Německo vyjela, nebo moje hodnost současná. To záleží na rozhodnutí německého ministerstva zahraničí," trvá na svém Jeslínková. Podle ní je prý praxe více velvyslanců než jen jednoho běžná - například v USA údajně pracují dva němečtí diplomaté v hodnosti velvyslance ve stálé misi při OSN v New Yorku. Německé ministerstvo zahraničí však na její dopis reagovalo negativně. V odpovědi Jeslínkové odepsali, že už jeden český velvyslanec v Německu je. Mezitím si však nechala Jeslínková vytisknout vizitky s titulem velvyslanky ně a tento titul běžně používá. Například na pozvánce na druhý ročník mezinárodní ceny skleněného uměleckého díla je napsáno, že akci zaštiťuje "paní velvyslankyně Jaroslava Jeslínková". A toho už si všimli i ostatní, diplomaté a novináři se začali vyptávat, zda se český zastupitelský úřad stěhuje zpátky do Bonnu.

Složitou situaci tak proto musí nyní řešit "pravé" velvyslanectví v Berlíně. Jeslínková odmítá, že by o sobě kdy tvrdila, že ona je ten oficiální - tedy mimořádný a zplnomocněný - velvyslanec České republiky ve Spolkové republice Německo. Avšak zároveň přiznává, že dva čeští velvyslanci v Německu mohou leckoho zmást.

"Samozřejmě, matoucí to být může, pokud se laik v těchto záležitostech nevyzná," přiznává Jaroslava Jeslínková.

JOHANNA GROHOVÁ, LUKÁŠ DOLANSKÝ

obsah | svět - svet