Extremisté rozstříleli auto českého velvyslance v Iráku

Terénní opancéřovaný automobil českého velvyslance v Iráku Martina Klepetka se stal ve středu ráno v Bagdádu terčem střelby neznámých ozbrojenců. Ve voze zasaženém nejméně 30 kulkami byli v tu dobu dva členové diplomatovy ochranky, sám Klepetko je ale v těchto dnech na poradě velvyslanců v Praze.

"K útoku došlo dnes ráno, auto bylo přepadeno na silnici. Nikomu se ale i přes vážnost útoku nic nestalo, auto to vydrželo," potvrdil ve středu Právu incident Klepetko.

Terénní Toyota Land Cruiser, speciálně vybavená pancířem a neprůstřelnými skly firmou SVOZ Přelouč, se zrovna pohybovala v blízkosti Klepetkovy rezidence v luxusní čtvrti Mansúr.

''Vůz je na kaši''

"To auto je úplně na kaši, jediné sklo nezůstalo vcelku, vnější plechy jsou jak řešeto," řekl Právu zdroj z Černínského paláce obeznámený s okolnostmi incidentu.

Podle prvotních informací se na akci podílely dvě skupiny ozbrojenců - jedna zablokovala cestu, druhá ze zálohy zaútočila. Podle některých spekulací střelbu ukončily v domnění, že uvnitř rozstříleného vraku už nikdo nemohl přežít. Pancíř a skla však všechny kulky zachytily.

Vůz nebyl opatřen vlaječkou ani žádnými jinými znaky naznačujícími spojitost s Českou republikou, a Klepetko proto nevyloučil, že šlo o útok na domnělé příslušníky bohaté vrstvy nebo cizince jako takové. "Roli ve výběru terče útoku hraje i typ a značka auta," připomněl atmosféru Bagdádu, kde po loňském svržení Saddáma Husajna strmě stoupla kriminalita.

Cílená akce?

Další vysoký diplomatický zdroj v Praze se ale kloní k teorii, že extremisté dobře věděli, na koho střílejí. "Pokud se vše událo tak, jak vyplývá z našich dosavadních poznatků, šlo evidentně o cílenou akci," řekl Právu tento pramen. Klepetko řekl, že "takovýto cílený útok" za rok působení v bagdádské misi nezažil. "Jen dvakrát se nám stalo, že samotná ochranka byla někde na dálnici napadena střelbou z projíždějícího auta. Toto byl ale závažný incident a velmi závažný útok," sdělil Klepetko.

Klepetka nyní v Bagdádu zastupuje konzul Petr Špunda, který odmítl prvotní poznatky Práva jakkoli komentovat. "Odkud to víte?" reagoval podrážděně na dotaz týkající se útoku. "Ať je to tak, nebo onak, zeptejte se mluvčího ministerstva v Praze, my se tu nemůžeme vzhledem ke zdejší situaci k takovým věcem vyjadřovat."

Rezidence se možná přemístí

Klepetko připomněl, že pro bagdádskou misi platí už nyní přísná bezpečnostní opatření, kdy české diplomaty i další personál mj. hlídají příslušníci speciálních útvarů Policie ČR.

Po středečním útoku proto podle něj připadá v úvahu například přestěhování velvyslancovy rezidence. "Jestliže už tady o nás vědí a počíhali si na nás, asi by nebylo moudré tento objekt dál používat," řekl ke svému dosavadnímu bydlišti, které je jen několik set metrů od ambasády.

Kromě pracovníků velvyslanectví a jejich ochranky působí v Iráku jeden český expert. Ještě loni v létě jich bylo kolem 15, avšak kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci většinou nebyli po svém návratu do Česka nahrazeni a tato mise při bývalé civilní okupační správě Iráku byla v tichosti zastavena.

BŘETISLAV TUREČEK, PRÁVO

obsah | svět - svet